Så mycket friskvårdsbidrag får de kommunanställda där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö och Jönköping har inget friskvårdsbidrag för sina anställda. Aneby betalar lägst med 750 kr per anställd och år och Habo betala mest med upp till 2 000 kronor.

Varje arbetsgivare i Sverige kan erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kronor per år som en skattefri förmån som ska användas till olika typer av friskvård. Det kan vara ridlektioner, anmälningsavgifter till motionslopp, liftkort eller ett träningskort på gym.

Många arbetsgivare betalar mellan 3 000 och 4 000 kronor till sina anställda, ofta ligger privata sektorn något högre.

Erbjuds träning på arbetstid

Bland kommunanställda i Jönköpings län finns det skillnader i hur mycket arbetsgivare erbjuder, från noll kronor upp till 2 000 kronor. Vetlanda är den enda kommunen som erbjuder träning på arbetstid.

Där kan de anställda välja på ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor per år eller att träna på arbetstid en halvtimme varje vecka.

I klippet ser du hur det ser ut med friskvårdsbidrag i din kommun.

Hur använder du ditt friskvårdsbidrag?

N • Vi har tyvärr ingen pengasumma, utan kommunen samarbetar med olika företag och man får en liten rabatt. Andra arbetsgivare jag har haft har gått in med halva summan på tex träningskort eller skor - det är bra tycker jag. Då visar man att man själv är beredd att gå in och satsa lite också.

Helén • Jönköpingskommun har valfrihet till friskvårdsbidrag endast Rosenlundsbadet.

Tomas • När jag var anställd vid socialförvaltningen i Jönköping efterfrågade jag friskvårdsbidrag fick jag till svar: Du får nyttja Rosenlundsbadet!
Hur mycket av alla tänkbara friskvårdsaktiviteter kan man utöva där?!
Snålt av Jkpgs kommun!

Sami • Betalar halva årskortet på gym med det, tränar på en av de dyrare i Stockholm. Skulle träna ändå utan friskvårdsbidrag men det finns ju klart samband mellan summan av friskvårdsbidrag och vad jag tycker om företaget. Det blir ju en ge och ta situation ju mer extra företaget ger, desto mer extra kommer jag göra för företaget. Skulle de betala ett helt årskort så skulle vi vara överens och kanske le lite extra mot VDn och chefen.

Kattis • Vi får 3000 kr.
Går på gym 5 ggr i veckan. Har bästa PTn också. Pengarna är viktiga.

Lisa • Snålaste kommunen!

Mannen med facklan • Det har blivit massage, simning och liftkort bla.

Patrik Andersson • jobbar inom kommunen, vi får inget

Thomas • Använder det till golfavgiften.

Ann Tegheim • Har 1000:- /år, men eftersom epassi sköter utbetalningen numera får jag inte använda det hos min naprapat!

Friskvårdsbidrag till kommunanställda i Jönköpings län:

Värnamo: Upp till 1000 kr/år under 2022 har den summan varit 2000 kr – ingen friskvård på arbetstid.

Jönköping: Inget friskvårdbidrag (Anställda får träna på kommunala anläggningar en gång i veckan) – Någon förvaltning har friskvårdstimme på arbetstid.

Nässjö: Upp till 1 000 kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Gislaved: 1000 kr/år + fria bad på kommunens badhus – Ingen träning på arbetstid.

Gnosjö: 1000 kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Sävsjö: 1 000 kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Vetlanda: 1000 kr/år eller en friskvårdshalvtimme i veckan. Subventionerad massage (150 kr/30 min). Gemensamma friskvårdsaktiviteter ca 2 ggr/år.

Tranås: 1200 kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Eksjö: Nej – Ingen träning på arbetstid. I Eksjö kommun finns avsatta pengar för friskvård genom att vi har en halvtid friskvårdskonsulent anställd som ordnar olika aktiviteter samt att medarbetare har fria bad i Eksjö och Hultsfreds simhall.

Aneby: 750 kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Habo: Upp till 2 000 kr/år (anställd får tillbaka 50 procent av sitt utlägg för friskvården – ingen träning på arbetstid.

Mullsjö: 1 400 kr/år (2023) – Ingen träning på arbetstid.

Vaggeryd: Upp till 1 000kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Region Jönköpings län: 2 200 kr/år – Ingen träning på arbetstid.

Medarbetare erbjuds att träna i Region Jönköpings läns friskvårdsanläggningar vilket motsvarar 800 kronor av friskvårdsbidraget.

2021 var bidraget 1 200 kr/år och användes av 2 215 anställda i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.