Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke, uppvuxen i Värnamo kommun, jublar efter partiets succéval. Foto: Nicklas Thegerström/TT

Så röstade Jönköpings län i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Det preliminära resultatet från valet till Europarlamentet pekar mot att det nu bara blir en parlamentariker från Jönköpings län – Alice Bah Kuhnke (MP), uppväxt i Värnamo kommun.

Ilan de Basso (S) från Jönköping, som suttit i EU-parlamentet sedan 2021, ser inte ut att få sitta kvar.

I Jönköpings län ser Socialdemokraterna ut att ha gjort ett bra val jämfört med 2019. Partiet får i länet 25,3 procent av rösterna, vilket är 2,4 procentenheter mer än valet 2019.

Även Miljöpartiet går framåt i länet och samlade 10,7 procent av rösterna, 1,1 procentenhet mer än valet 2019. Vänsterpartiet ökar med 2,9 procentenheter och får 6,9 procent av väljarnas röster i länet. Även Moderaterna ökar här.

EU-val 2024

Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna gör ett sämre val i länet än för fem år sedan.

– Det är väldigt tufft, väldigt tråkigt, vi hade hoppats på att stå emot rikstrenden. Vi har tappat mycket och är definitivt inte nöjda med det, säger Per Högberg, kommunalråd i Mullsjö och distriktsordförande för Kristdemokraterna i Jönköpings län.

EU-parlamentariker från länet

Alice Bah Kuhnke från Värnamo var Miljöpartiets toppkandidat och när partiet nu erövrar tre mandat tar hon plats i parlamentet tillsammans med Per Holmgren och Isabella Lövin.

Socialdemokraten Ilan de Basso, tidigare kommunalråd i Jönköping, blev 2021 EU-parlamentariker då Johan Danielsson avgick och blev minister. De Basso valdes in i riksdagen 2022, men avsade sig den platsen och fortsatte som EU-parlamentariker.

Han är sjätte namn på socialdemokraternas lista och när partiet nu ser ut att behålla de fem mandat man har verkar det som att Jönköpingspolitikern missar en plats i Europaparlamentet.

Något som skulle kunna ändra på det är om han har fått många personkryss i valet, men det vet vi först senare i veckan.

Minskat valdeltagande

Valdeltagandet ser ut att ha minskat jämfört med valet 2019 då 54,8 procent av de röstberättigade länsborna gick till valurnorna. Preliminärt ligger valdeltagandet i länet på 50,6 procent i årets val till Europaparlamentet.

PRELIMINÄRT VALRESULTAT I JÖNKÖPINGs LÄN – EU-VALET 2024

Socialdemokraterna 25,3 (+2,4)

Centerpartiet 8,3 (-4,5)

Kristdemokraterna 10,6 (-4,5)

Liberalerna 3,0 (+0,4)

Miljöpartiet de gröna 10,7 (+1,1)

Moderaterna 17,0 (+2,1)

Sverigedemokraterna 16,0 (-1,2)

Vänsterpartiet 6,9 (+2,9)

Övriga 2,1 (+0,5)

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet