Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorolog Nitzan Cohen ger helgprognosen. Foto: Sebastian Comar Alm

SMHI varnar för åskskurar –risk att vägar översvämmas

Uppdaterad
Publicerad

Regn- och åskskurar som kan ge upp till 60 millimeter på sina håll väntas dra in över södra Sverige under söndagen.

SMHI har gått ut med flera vädervarningar gällande skyfallsliknande regn.

En orange varning fanns utfärdad för områden i inre Götaland men det ändrades vid lunchtid på söndagen. Istället gäller gula varningar för skyfall i stora delar av södra, inre och nordöstra Götaland, samt sydöstra Svealand. Det kan orsaka regnmängder på 30-60 millimeter.

Det finns risk för begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar på grund av översvämning och risk för fastighetsskador. Dessutom kan buss- tåg och flygtrafik försenas eller ställas in, uppger SMHI.

Lokala variationer

SMHI skriver också att det är svårbedömt var de kraftigaste regnskurarna hamnar och att det väntas stora lokala variationer i regnmängder.

– Vi har också en del kraftiga åskskurar som väntas bildas. Det är framför allt över sydöstra Småland, Blekinge, Öland och Gotland senare under söndagen, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.