Amanda Fischer, bostadsansvarig på studentkåren. Foto: SVT

Studenter som pluggat klart bor kvar i studentlägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens terminsstart är det många nya högskolestudenter som letar bostad i Jönköping. Ett problem är att studenter som pluggat klart bor kvar i studentlägenheter trots att de inte är berättigade till det.

– Det är ju ett problem att man inte kollar regelbundet att de studenter som bor i studentbostäder verkligen studerar. Då kan det ju faktiskt vara så att det är vissa som bor kvar i studentlägenheter fast de har slutat att plugga. Men hur omfattande det är vet jag inte, säger Amanda Fischer, som är bostadsansvarig på studentkåren.

Önskar återkommande kontroller

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem, som har drygt 600 studentbostäder i Jönköping, upptäcker varje år studenter som i bor kvar i studentlägenheter trots att de inte har rätt till det.

– Det är väl mellan fem och 15 sådana fall som vi har per studieår. Då är det naturligtvis i samarbete med högskolan som vi gör en studiekoll. Är det så att man inte uppfyller studievillkoret, som är att ta 15 poäng per termin, och inte heller har planer att göra det så är man inte berättigad att bo i studentboende, säger Raymond Paska, marknadschef på Vätterhem.

Han tror inte att mörkertalet är så stort eftersom bostadsbolaget har sina bovärdar ute i områdena som enligt honom har bra koll på vilka som bor där och om de är berättigade till det.

Några regelbundna kontroller görs inte, men det är något som Amanda Fischer på studentkåren skulle vilja att de olika bostadsbolagen med studentbostäder skulle införa. Hon tror att det skulle kunna frigöra studentbostäder.

Tipset: Ställ dig i kö

För bostadsfrågan är besvärlig för många under studietiden.

– Det allra flesta studenter bor ju delat eller i studentkorridor. Sedan är det många studenter som bor tillfälligt, som hyr i andra hand kanske ett halvår innan de lyckas få tag i något eget.

Vad har du för råd till studenter som flyttar till Jönköping för att plugga, men som inte hittat någonstans att bo ännu?

– Registrera dig på alla lägenheter som finns på Studbo. Kolla även områden runt Jönköping, för ofta är det väldigt bra kommunikationer och det är ju inte permanent. Så länge man hittar någonstans att bo tillfälligt så brukar det lösa sig för de flesta studenter under vårterminen.

Och Raymond Paska på Vätterhem uppmanar de studenter som vill ha bostad i Jönköping att registrera sig och ställa sig i kö hon dem snarast. I fredags var det 50 studenter som stod i kö hos dem.

Kommer de att kunna få en lägenhet hos er under hösten?

– Ja, det tror jag att vi kommer att kunna göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.