Tranås satsning för att minska våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Tranåsbostäder uppmanar nu sina hyresgäster till ökat civilkurage och att våga gripa in för att stoppa när man misstänker att det förekommer bråk och misshandel i en grannlägenhet.

– Våga knacka på grannens dörr mitt i natten, säger Anneli Häll Karlsson, som driver projektet på Tranåsbostäder.

Flera olika organisationer i Tranås samarbetar för att komma åt våld som sker i hemmet, genom bland annat föreläsningar och att sätta upp en slags manual i hyreshusens trapphus där det står hur man kan agera om man misstänker bråk hos en granne.

Under 2021 konstaterades 19 fall av dödligt våld i landet där offer och förövare hade en parrelation, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Våldet drabbar även barn som lever i hem där de tvingas uppleva våld mot en förälder eller som själva blir utsatta för våld. 

– Det ska inte vara så att barnen känner att alla säkert vet att det förekommer våld hemma hos mig, men att ingen gör något, säger Agnetha Karlsson, som är folkhälsostrateg på Tranås kommun.

Huskurage

Rädda barnen räknar med att ungefär vart tionde barn lever i ett hem där våld förekommer.

Tror ni att folk kommer våga agera?

– Ja, vi hoppas det genom de här kunskapshöjande insatserna som vi kommer att göra nu, säger Agnetha Karlsson.

Metoden kritiseras också

Upphovsmakarna till konceptet Huskurage uppger på sin hemsida att runt 30 kommuner och ett hundratal bostadsbolag eller bostadsrättsföreningar infört policyn.

Men kritiker menar att det skulle kunna vara farligt att ringa på dörren om man misstänker att de förekommer misshandel. Och Expressens ledarsida har skrivit att det är ett flumprojekt som inte hjälper slagna kvinnor.

Tranåsbostäder har ändå beslutat att införa policyn.

I klippet ovan hör du Anneli Häll Karlsson på Tranåsbostäder berätta mer om hur man hoppas att hyresgästerna ska agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.