Vätterhem, Raymond Paska, bostäder, hyreslägenheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Raymond Paska, vd för Vätterhem i Jönköping, om hur han skulle vilja att politiker hanterade frågan om att bygga fler bostäder i Sverige. Foto: Johannes Tolf

Vätterhems vd: ”Nybyggda lägenheter är inte för alla”

Uppdaterad
Publicerad

En stor andel av de trångbodda hushållen bor i allmännyttans lägenheter. Många trångbodda har dessutom en svag ekonomi.

– Nybyggda lägenheter är inte för alla, men det skapar flyttkedjor, säger Raymond Paska, vd för Vätterhem i Jönköping.

De kommunala bostadsbolaget Vätterhem har knappt 9000 lägenheter i Jönköping. Det andra kommunala bostadsbolaget i kommunen, Junehem, som har lägenheter utanför centralorterna Jönköping och Huskvarna, förvaltar cirka 2600 bostäder.

Lång bostadskö

Vätterhem har i stort sett inga lediga lägenheter just nu och den genomsnittliga kötiden för att få en lägenhet är cirka fem år.

– Den är kortare till nyproduktion. Där kanske den ligger på cirka ett år. Till större lägenheter är kötiden längre, säger Raymond Paska.

Just nu pågår produktionen av cirka 270 lägenheter inom Vätterhem, under slutet av oktober kommer cirka 160 av dem på Strandängen ut på marknaden.

– Blir intressant att se hur marknaden reagerar på detta, säger Raymond Paska.

Men de största lägenheterna där, fyror på knappt 100 kvadratmeter, kommer att få en månadshyra på cirka 16 000 kronor. Något som många trångbodda familjer inte har ekonomi för.

Vill se långsiktighet

Raymond Paska efterlyser en långsiktig bostadspolitik för att göra det enklare att planera för nyproduktion framöver. Han tror också att det är viktigt att bostadsbolagen själva försöker hålla nere kostnaderna för nyproduktion så mycket det går och producerar lägenheter med en standard som fler har råd med.

SVT Nyheter har upprepande gånger sökt bostadsminister Andreas Carlson (KD) som inte har haft tid för en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.