• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Bild tre Älvsbybor. Från vänster: Anna Stenvall, Catrine Johansson och Ulla Eriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Älvsbyborna hur de hanterar den extrema kylan. Foto: Filip Öhman/SVT

Älvsbyn blev lamslaget av extremkylan – nu är köldknäppen här igen

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Älvsbyn fick genomlida timmar utan ström i minus 40 grader, men nu är de mer förberedda om en ny krissituation uppstår.

I Älvsbyn inleddes 2024 med rekordlåga temperaturer och den 4 januari låg även strömförsörjningen och telefonnätet nere i stora delar av kommunen.

”Många har börjat förbereda sig”

När temperaturen nu återigen börjat falla mot -40 strecket så menar dock de Älvsbybor som SVT pratat med att kommuninvånarna är mer redo om en liknande kris skulle uppstå igen.

– Många har börjat förbereda sig och har en liten låda hemma, säger Ulla Eriksson.

I klippet hör du mer om vad Älvsbybor har gjort för att vara beredda på ett framtida krisscenario.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.