När Sveriges regioner beslutade att ta över ambulansflyget i egen regi startade man Svenskt ambulansflyg, KSA. De behövde även egna flygplan och vilket blev jetflygplan från schweiziska Pilatus Aircraft. De sex planen kostade omkring 700 miljoner kronor – betydligt dyrare än de som använts tidigare.
Enligt källor med insyn i verksamheten drar planen dessutom betydligt mer bränsle och har stora begränsningar.
Får inte landa i underkyld nederbörd
I manualen för planen Pilatus PC-24, som SVT Nyheter Norrbotten sett och fått bekräftat inifrån KSA, står det uttryckligen att det är strängt förbjudet att landa eller lyfta när flygplatserna rapporterar underkyld nederbörd – eller att flyga genom isbildning. Liknande förbud ska inte finnas för de plan som använts tidigare.
– Att ha det som enda flygplan i Sverige är inte lämpligt, säger en pilot inom KSA.
18 dagar med isbildning i Kiruna – på en månad
Siffror från SMHI som SVT tagit del av visar vad KSA kan stöta på för problem. De senaste åren har det i snitt rapporterats underkyld nederbörd 10,4 dagar i december vid flygplatsen i Östersund. När det kommer till rapporter om isbildningar har snittet i december vid flygplatsen i Kiruna varit 18 dagar.
Det betyder inte att problemen pågår hela dagar utan rapporterats någon gång under dagen.
Från specialsjukvård finns det också vittnesmål om att de nya planen inte är anpassade för utrustningen som krävs. Sjukvårdspersonal berättar även att de blivit tillsagda att använda andra leverantörer då KSA inte haft tillgängliga plan eller kunnat hantera utrustningen.