Efter bombhotet – nu höjs säkerhetsnivån

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda Stad tar in vaktbolag i kommunhuset de närmaste dagarna.

– Vi vill ha kontroll på in- och utflödet i huset, säger Lena Ekh, kommunchef.

Hon berättar att det redan innan bombhotet pågått en säkerhetssatsning. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap var på besök för två veckor sedan och bedömt förutsättningarna.

Rapporten från dem väntas vilken dag som helst. Så det är inte bara de närmaste dagarna som säkerheten höjs. En mer permanent säkerhetshöjning är på gång.

Bombhot i Haparanda

Ser sårbarheten

– Vi har ett öppet stadshus. Det är låst till vissa delar mot socialtjänsten, men annars har vi ett ganska öppet hus och det kan man ju fundera kring, säger Lena Ekh.

Så ni kanske kan komma att stänga?

– Vi får se, men jag säger att vi har lärt oss det finns en stor sårbarhet i den nuvarande lösningen.

Personalens trygghet

Skulle du vilja stänga dörrarna för allmänheten?

– Jag är mån om personalen och att de känner sig trygga, men jag vill också ha en öppenhet. Att folk ska känna att man kan komma hit och vi måste hitta en balans.

Vad kan den balansen vara då?

–  Att man kanske har att man måste anmäla sig så vi vet vilka som kommer in. Att man har en sorts sluss, säger Lena Ekh.

Lättad

– Just nu känner jag mig lättad, säger Lena Ekh, kommunchef för Haparanda Stad. Insatsstyrkan från Luleå har varit här och gått igenom hela kommunhuset och konstaterat att det finns ingen bomb. Och det känns oerhört skönt. Vi gjorde en exemplarisk utrymning och personalen var lugn och samlad så jag känner mig lättad just nu. Men det här är fortfarande obehagligt. Och det finns medarbetare som tycker att detta är obehagligt och känner sig rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Haparanda

Mer i ämnet