En delad bild som visar två olika scener. Den första sektionen visar flera fiskar simmande under vattnet bland vattenväxter. Den andra sektionen visar en person som  sitter i en inomhusmiljö, där fokus ligger på deras överkropp och klädsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är djupt berörd” – sportfiskaren Dan Mella är bekymrad över fisken i fjällsjöarna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Forskarlarmet – därför blir det färre fiskar i fjällsjöarna

Publicerad

Fiskarna i fjällsjöarna blir färre och växer allt mer sällan till full storlek. Enligt en ny forskarrapport är orsaken den ökade växtligheten i fjällvärlden.

Sportfiskaren Dan Mella är bekymrad över framtiden.

Det är Naturvårdsverket som har finansierat projektet Refine och till sin hjälp har man haft forskare och utredare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet samt Havs- och vattenmyndigheten.

Bakgrunden till att fiskbeståndet i fjällsjöarna minskar handlar om klimatförändringar som orsakar en allt grönare fjällvegetation som binder upp näringsämnen som kväve, fosfor och kol.

Det gör i sin tur att fjällsjöarna får en minskad tillrinning av näringsämnen som begränsar fotosyntesen i sjöarna och därmed den biologiska produktionen, enligt rapporten.

”Jag är riktigt orolig”

Dan Mella från Kiruna har under flera decennier varit verksam som entreprenör och utbildare inom sportfiske. Han har noterat minskningen av fisk som röding i fjällsjöarna och sett hur fjällandskapet förändrats.

Detta i kombination att antalet insekter har minskat gör honom riktigt orolig.

– Jag tror att vi är mitt inne i en ekologisk kollaps, säger han.

Konsekvenserna av förändringen

Ur ett sportfiskeperspektiv är det självklart en riktigt dålig utveckling, anser Dan Mella. Det gör även utredarna bakom den nya rapporten.

– Om den negativa utvecklingen för fisken fortsätter kan vi förvänta oss att sportfiskare väljer bort fjällsjöar som tidigare varit goda fiskesjöar. Det går framför allt ut över ortsbefolkningen som får minskade inkomster av fisketurism och sämre möjligheter att fiska själva, säger Ulrika Stensdotter, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.