SVT har tidigare berättat att kvinnojouren i Arvidsjaur flertalet gånger hört sig för med kommunen om det fanns några möjligheter till verksamhetsstöd – men utan resultat.
Nu däremot har kvinnojouren Hera tilldelats totalt 100 000 kronor för åren 2021-2022.
– Det här känns riktigt bra. Pengarna gör så att vi kan ha kvar vårt skyddade boende. Boendet har i snitt en beläggning på 55 nätter per år, säger Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera.
”Äldre och funktionshindrade är extra utsatta”
Arvidsjaur är en liten ort. Hur skyddat är boendet?
– Många kvinnor kommer till oss från närliggande kommuner. Vi har ett bra samarbete med andra kvinnojourer i Norrbotten och det gör att vi kan skicka våra kvinnor till andra orter, säger Eklund.
Kvinnojouren i Arvidsjaur jobbar just nu med ett projekt som handlar om våld mot äldre och funktionshindrade.
– Äldre kvinnor och funktionshindrade i samhället är extra utsatta. Vi vill belysa problematiken genom att föreläsa för boendechefer, chefer inom socialtjänsten och personal, säger kvinnojourens ordförande Gabriella.
Inlandskommuner utbildar sig
Kvinnojouren har tillsammans med Socialstyrelsen och Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, tagit fram utbildningsmaterial som man hoppas ska vara en vägledning i arbetet mot våld mot äldre och funktionshindrade.
– Det är ett viktigt projekt som riktar sig till Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele, Malå och Storumans kommuner, säger Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera till SVT.
I klippet berättar Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera i Arvidsjaur om verksamhetsstödets betydelse.