Norra Sverige genomgår en historisk samhällsomvandling. Fram till 2040 räknar man med att industrier ska investera över tusen miljarder kronor i de två nordligaste länen. Dessutom kommer det ske ytterligare investeringar i bland annat infrastruktur och bostäder.
Men det finns stora risker. Louise Brown arbetar som antikorruptionsexpert på konsult- och rådgivningsbolaget Advisense, och hon pekar på att stora investeringar lockar oseriösa aktörer.
– Även om det är stora väletablerade aktörer som leder projekten så använder man sig i väldigt stor utsträckning av komplexa led med underentreprenörer och underleverantörer, säger hon.
Upptäckt svarta löner
På Skatteverket i Västerbotten har man upptäckt företag som betalar ut svarta löner.
– Vi ser också att intäkterna som företagen ska bokföra och redovisa inte heller görs på rätt sätt. Intäkterna går så att säga vid sidan om för att kunna betala ut de svarta lönerna, säger sektionschef Patrik Lundgren.
Kunskap och medvetenhet saknas
Louise Brown menar att Sverige idag saknar kunskap och kanske framförallt medvetenhet om hur den kriminella ekonomin fungerar.
– Vi utgår från att allt är okej. Därför kan man säga att det varit ganska fritt spelrum för organiserad brottslighet att komma in i den svenska ekonomin, menar hon.
Stora risker med norrländska satsningar
Det gäller inte minst nu i de norrländska satsningarna som enligt Louise Brown kommer att locka till sig brottslighet – förmodligen till och med mer än vid andra stora projekt.
– Om vi tittar hur det ser ut i ekonomin överlag, den kriminella ekonomin, och så överför vi det på den här storleksordningen så gör det mig väldigt orolig och bekymrad, säger hon.
I videon ovan berättar hon om varför investeringarna i norr löper större risk att utsättas för brottslighet och vad som krävs för att förebygga det.
DEN NYA INDUSTRALISERINGEN I NORR
Fram till 2040 kommer industrin att investera 1100 miljarder kronor i de två nordligaste länen i Sverige. De tre företag som investerar mest är LKAB (400 miljarder), Northvolt (hittills 60 miljarder) och H2 Green Steel (38 miljarder).
Investeringarna väntas på sikt leda till 100 000 jobb inom 200 olika yrken.
Det är ett stort problem att hitta bostäder till alla de som redan flyttat till Norrbotten och Västerbotten för att jobba. Enbart i Skellefteå planeras det för mellan 1000 och 1500 nya bostäder varje år under de närmaste åren.
Enligt Arbetsmiljöverket fanns i fjol drygt 14000 utstationerade utländska gästarbetare i Norr- och Västerbotten. Det är flest efter storstadsregionerna.