• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medicinmannen José ”Katira” Ramírez har många års erfarenhet från protester mot gruvor i Wirikuta i Mexiko. Nu har han besökt Kallak. I klippet ser du bilder från besöket. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Här får gruvmotståndarna i Kallak draghjälp av medicinmannen ”Katira” från Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Medicinmannen José ”Katira” Ramírez har många års erfarenhet från protester mot gruvor i Wirikuta i Mexiko. Nu har han besökt Kallak utanför Jokkmokk för att dela med sig av sina erfarenheter.

– I mångfalden finns en uråldrig andlig kunskapskälla, säger han.

Som en del i utställningen Bergspråk på Havremagasinet i Boden åkte ett femtontal konstnärer, dansare och aktivister ut till det tilltänkta gruvområdet i Kallak.

Med i gruppen fanns medicinmannen José ”Katira” Ramiréz från ursprungsfolket huichol i västra Mexiko. Han har många års erfarenhet från protester mot silvergruvor i den för huicholfolket heliga Wirikutaöknen.

Gruvbrytning i Kallak

Menar att Wirikuta och Kallak hör ihop

Enligt honom hör kampen mot gruvor i Wirikuta ihop med Kallak.

– Vi kämpar för moder jord, den allomfattade modern.

Han guidades runt i Kallak av Tor Tuorda, grundare av aktivistgruppen ”Ett gruvfritt Jokkmokk”.

– Det är en otrolig boost för hela kampen och en själv personligen. Att få höra erfarenheter och känna stödet.

Kommer sprida information

Själva projektet Bergspråk som är curaterat av DACE har under några veckor rullat på och innehållit bland annat dansföreställningar, utställningar och symposium med deltagare från flera länder.

Tanken är att undersöka och ompröva relationen mellan människa och natur. Resan ut till Kallak är början på något mer.

– 30 personer har varit uppe i Norrbotten och jobbat med olika sätt att närma sig och förstå naturen. De tar med sig erfarenheterna till resten av världen, men vi kommer även att fortsätta att arbeta på den här platsen. Fler personer kommer att involveras, säger curator Rickard Borgström.

Ska visas upp i hela världen

Arbetet kommer framöver visas upp på gallerier i hela världen.

– På sikt kommer information och kunskap att spridas. I det ingår dansföreställningar, konstutställningar, konstverk, videoverk, dokumentärer, poesi och mycket mer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om en gruva i Kallak har under flera år präglats av stridigheter. I klippet får du en genomgång av alla turerna på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet