Det är FN:s rasdiskrimineringskommitté som skrivit till regeringen. Tidigare under våren har det kommit kritik från FNs specialrapportörer angående Gállok-beslutet.
– Kritiken både från specialrapportörerna och nu rasdiskrimineringskommittén handlar om att man inte gett berörda rättighetsbärare inflytande i beslutet, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International Sweden.
Rasdiskrimineringskommittén råder också Sverige att ta hjälp av EMRIP, FN:s expertkommitté för urfolksrättigheter för rådgivning.
Ministern tror på bättre dialog framåt
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson säger till DN att han tror dialogen kommer bli bättre nu när den nya lagen, konsultationsordningen, är i kraft.
– Det har skett en skärpning i lagen och min förhoppning är att vi ska få en bättre dialog och bättre beslutsunderlag med samiska intressen. Det är min ambition att det ska bli mindre konflikter, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till DN.
Han hänvisar också till de krav som regeringen ställt på bolaget när det gäller gruvplanerna.
Inte första gången Sverige kritiseras
FN:s rasdiskrimineringskommitté har tidigare kritiserat Sverige bland annat för att man inte skrivit under ILO 169. Och för att man inte använder sig av principen ”fritt informerat samtycke”.
Se Johanna Westeson kommentera den principen och kritiken i klippet ovan