Förra sommaren höll man stängt, men när restriktionerna nu lättat kan museet åter ta emot besökare. Här berättas det om bygdens bagerinäring, Polarbröds historia och om det gamla bakhantverk som är bevarat sedan förra sekelskiftet.
– Här har egentligen historia skapats, det var här som grundaren till Polarbröd började baka det som kallades för Tioöreskakan som sedan döptes om till Polarkakan som är vår signaturprodukt, säger Elise Lundmark, orderadministratör på Polarbröd i Älvsbyn.
Polarbröds enda fungerande ugn i Älvsbyn
I byggnaden, som håller öppet för besökare i sommar, har tre generationer Bagar-Nilsson verkat och Tioöreskakan utvecklades redan på 1920-talet.
– Det är originalet och den enda i sitt slag välbevarade ugnen som finns i Sverige. Och den enda fungerade ugnen som Polarbröd har i Älvsbyn just nu, säger Elise Lundmark.
Kan baka sin egen mjukkaka
Hit kan man nu komma och baka sin egen mjukkaka och Bagerimuseet håller öppet fram till den 31 juli. Man kan även ta del av ett bildspel med information om uppbyggnaden av Polarbröds nya bageri.
I klippet hör du bagarbarnet Elisabeth Nilsson Singh berätta om hur museet kom till.