• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Kvarlevor återbegravs efter 146 år – grävdes upp i Pajala för rasbiologi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Erkännande av det som gått fel” – hör om den historiska ceremonin. Foto: Från dokumentären ”Sanningen ska fram”, SVT

Kranier i Pajala grävdes upp för rasbiologi – återbegravs 146 år senare

Publicerad

För ett och ett halv sekel sedan grävdes 23 tornedalska, kvänska, lantalaisiska och samiska individer upp ur sina gravar i Pajala för rasbiologisk forskning. I en historisk ceremoni ska de nu åter få komma i jorden.

Det var sommaren 1878 som 23 kranier grävdes upp och togs från Akamella ödekyrkogård utanför Muodoslompolo i Pajala, i syfte att användas i rasbiologisk forskning i Helsingfors.

Under söndagen återbegravs kranierna.

– Det är en stor dag att ta emot de här kranierna, att de får komma hem, säger Ritvaelsa Seppälä, stiftsadjunkt på Luleå stift.

En historisk ceremoni

Det är första gången i Sveriges historia som kvarlevor från den meänkielitalande befolkningen återlämnas. Upprinnelsen var en begäran från Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T).

– Återbegravningen är också ett erkännande av det som gått fel, och början på en försoningsprocess, säger Eva Kvist på STR-T.

Förberedelserna har pågått i flera år med bland andra Muonio sameby, STR-T och Svenska kyrkan involverade.

– Det har varit ett stort engagemang från lokalbefolkningen, som också varit med och planerat söndagens ceremoni, säger Ritvaelsa Seppälä på Luleå Stift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.