• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Inom kort kommer Luleå kommun att ha bytt leverantör av trygghetslarmet. Foto: SVT

Efter larmstrulet – Luleå kommun på väg att byta leverantör

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har tröttnat på larmstrulet och förhandlar nu med en annan leverantör – SOS-Alarm. Om en vecka kan nyordningen för 1 600 personer med trygghetslarm vara genomförd.

Trygghet har blivit otrygghet för de Luleåbor som tidigare förlitat sig på de trygghetslarm som på sistone varit kraftigt fördröjda på grund av leverantörens tekniska problem.

Natten till torsdag larmade en person åtta gånger förgäves, och när nattpatrullen kom till bostaden mer än fem timmar senare hade hen avlidit.

De otrygga trygghetslarmen

”Vi behöver en ny leverantör”

Dödsfallet blev också droppen som fick bägaren att rinna över för Luleå kommun som nu tröttnat på larmstrulet och börjat testa en alternativ uppkoppling mot SOS-Alarms larmcentral.

Dessutom förbereder man sig på att via SKR, Sveriges Kommuner och Region, rikta skadeståndsanspråk mot den nuvarande leverantören.

– Det är fruktansvärt det som har hänt och det finns absolut ingen förklaring som vi kan acceptera. Vi har en leverantör som inte fungerar och vi behöver definitivt en annan leverantör. Vi måste ha en larmcentral som fungerar. De som har trygghetslarm och deras anhöriga ska inte behöva gå och vara oroliga för att det inte ska fungera om de behöver hjälp, säger Ida Johansson, avdelningschef vid socialförvaltningen i Luleå.

I videon ovan berättar Ida Johansson när hon tror att en ny leverantör är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet