• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gabriella Sjöström, socialchef Luleå kommun, är mycket kritisk till larmoperatören Tunstall. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Luleå kommuns ansvariga kritiska: ”Tunstall har allvarligt brustit i sina larmrutiner”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns socialförvaltning friar sig själva och lägger allt ansvar på larmoperatören Tunstall för händelserna som ledde till en 92-årig kvinnas död i mitten av oktober.

– Vår leverantör har allvarligt brustit i sina larmrutiner, säger socialchefen Ganriella Sjöström.

Socialförvaltningens interna utredning om dödsfallet talar sitt tydliga språk.

En 92-årig kvinna larmade åtta gånger under kvällen den 14 oktober, men fem olika larmoperatörer valde att inte skicka larmen vidare till Luleå kommun.

De otrygga trygghetslarmen

”Bröt mot rutinerna”

Först fyra timmar efter det sista larmet reagerade en annan operatör och åtgärdade saken, men då var det för sent.

Den 92-åriga kvinnan hade redan avlidit i sin bostad.

– Vi tycker att det här är mycket allvarligt och vi är mycket kritiska till Tunstall, men vi har inte fått någon förklaring av företaget till vad som hänt, säger socialchefen Gabriella Sjöström.

Enligt larmavtalet med Tunstall, som nu är uppsagt, ska larmoperatörerna skicka vidare uppgifter vid tysta larm och fallarm.

– Det var visserligen förseningar på grund av att Tunstall bytt larmplattform, men larmen gick fram, det var inte det som var problemet, utan att Tunstall inte vidarebefordrade larmen till oss. Rutinen är att de ska göra det och vi ska då ska skicka ut folk för att se hur brukaren mår och där har Tunstall allvarligt brustit, säger Gabriella Sjöström.

Friar sig själva

Luleå kommun friskriver sig själva från ansvar och lägger all skuld för det inträffade på Tunstall.

– Vi har nu skickat vår interna utredning till Inspektionen för vård och omsorg och vi väntar på myndighetens bedömning och beslut. Vi är också intresserade av att höra Tunstalls förklaring till det som hänt, för den har vi inte fått ännu, säger Gabriella Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet