Det är lugnt och somrigt ute på brandövningsområdet på Hertsön. Här tränar både kommunens räddningstjänst och försvaret på olika räddningsövningar. Bland annat brandsläckning. Ett rostigt flygplansformat skrov står i grönskan tillsammans med ett jaktplan på rygg och ett annat militärplan.
Det syns inte men där nere i jorden i grundvattnet finns höga halter av PFAS, perflourerade ämnen, som har god vidhäftningsförmåga och därför varit bra att släcka flygplansbränder med.
Giftet är reproduktionshämmande och misstänks vara cancerframkallande. Det bryts ned i väldigt långsam takt och samlas därför i kroppen.
I Lulnäsuddens dricksvatten har det kommit från brandsläckningsövningar på Flygflottiljen.
Också på Hertsön
Nu är verksamheten flyttad till Hertsön och när kommunen undersökte marken så visade den på mycket höga halter också här.
– Ja, rapporten visar att det finns mycket PFOS i grundvattnet, men att spridningen sannolikt inte verkar ge några risker. Vi har inga dagvattenbrunnar eller vattenuttag i den riktning där man tror att spridningen finns, säger ställföreträdande räddningschef Mikael Andersson.
– Proverna är tagna några hundra meter ut från brandövningsområdet, och koncentrationen minskar snabbt säger Gunnar Nyman projektledare på kommunen.
Men utredningen är inte färdig. Senast i måndags togs prover på bär och svamp i området och på vatten och i sediment.
Provsvaren dröjer till september.
– Vi vill se, vill vi göra mer eller är vi nöjda så, säger Gunnar Nyman.
Utredningen på Lulnäset fortsätter
På Lulnäset fortsätter de att hämta vatten i dunkar sen försvaret hittat kraftigt förhöjda halter av ämnet PFAS i den gemensamma vattentäkten.
Grundvattenströmmen går ut mot havet och konsulten fortsätter med ytterligare provtagning för att få en bättre bild av spridningen.
Även Vidsel och Jokkmokk
Samma konsult har i uppdrag att undersöka Vidsel och Jokkmokk. Många har varit kritiska till att försvaret mäter först nu, trots att det giftiga ämnet varit känt några år från till exempel Blekinge.
På det svarar Folke Borgh, vid Försvarsmaktens miljöprövningsenhet:
– Vi får leva med den kritiken. Vi kan inte trolla med knäna, det krävs kompetens för att utföra det här rätt och rätt material.
Han beskriver att minsta felsteg kan ge felaktiga provsvar. Till exempel fel kläder eler ett tidigare använt provglas.
– Dessa ämnen häftar vid i en sådan grad, säger Folke Borgh, så här gäller verkligen att ha rätt kompetens.
På frågan om hälsoundersökning av människorna på Lulnäset svarar Folke Borgh att det är för tidigt att bedöma det och att mer provtagning först ska göras.
FAKTA OM PFOS
VAD ÄR PFOS?
PFOS är ett i en grupp perflourerade ämnen som kallas PFAS (perflourerade alkylsyror, el. PFAA på engelska). Dessa ämnen är både kraftigt vatten- och fettavvisande. Därför används de som ytbehandlingsmedel på kläder, möbler, förpackningar mm. Vissa är ingredienser i plastindustrin.
PFOS har använts i brandsläckningsskum mellan 1983 och 2003. Den huvudsakliga tillverkaren 3M slutade att tillverka PFOS 2002. Sedan dess har medlet gradvis fasats ut i Europa och USA eftersom det är giftigt. Det förbjöds helt 2008 i Sverige. PFOS tillverkas fortfarande i andra länder, till exempel Kina.
VAR FINNS PFOS I MILJÖN?
PFAS-ämnen finns över hela jordklotet, även i isbjörnar i Arktis. Just för att ämnena är långlivade så transporteras det med vatten och partiklar över hela jorden. Den allmänna användningen har gjort att det finns låga halter i blodet hos alla människor. I stort sett alla fiskar som analyseras i Sverige innehåller PFOS eller något liknande ämne.
Även om den diffusa spridningen är stor så är punktkällor ovanligare. Brandövningsplatser där brandsläckningsskummet AAAF använts under -80 och -90-talen tros vara en stor miljöfara. Forskning kring Arlanda och Landvetters flygplatser visar att det kommer att ta 60-70 år innan alla kemikalier spolats ut ur marken.
KAN PFOS RENAS BORT?
PFOS i dricksvattnet kan renas bort med hjälp av filter, men det är dyrt och besvärligt eftersom filtret sätt igen fort. Att rena förorenad mark är besvärligt och har inte gjorts ännu i Sverige. Det kan handla om att gräva upp och sanera stora mängder jord. Det förorenade vattnet som rinner ut från brandövningsplatser är även det svårt att rena. Det är slutsatsen av ett femårigt projekt vid Arlanda och Landvetter.
HUR FARLIGT ÄR PFOS?
Det finns inga studier som slagit fast samband mellan skador på människa och PFAS, men kemikalierna misstänks påverka kroppen på många sätt. Det baseras på djurförsök med höga halter. PFAS-ämnen misstänks bland annat ge leverskador, cancer i testiklarna och njurarna, sköldkörtelsjukdom, hög kolesterolnivå i blodet, högt blodtryck under graviditeten, tjocktarmsinflammation. Det tros även påverka immunförsvaret.
De sammanlagda halterna av PFAS minskar i den svenska befolkningen, men det gäller inte alla ämnen och i alla grupper.
PFAS-ämnen är extremt svårnedbrytbara och tas upp och anrikas i kroppen som har svårt att göra sig av med giftet. Det tar cirka 4 år innan halterna i kroppen halverats.
Fakta från en SVT artikel av Calle Elfström.