Mindre pengar till barnen i Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

Är alla barn lika mycket värda? Det skulle nog de flesta svara ja på. Men i skatteutjämningsystemet får stockholmskommunerna mer pengar per barn i förskolan än Övertorneå.

Det skiljer nästan 40.000 kronor per barn och år till Övertorneås nackdel.

Skatteutjämningssystemet ska ge kommunerna likvärdiga förutsättningar för vård, omsorg och skola. Så var tanken när det infördes för 20 år sedan. Då var det främst i storstäderna och förorterna som efterfrågan på daghem och förskola var som störst. men sedan maxtaxan infördes för tio år sen är efterfrågan på platser i förskola och daghem lika stor oavsett om det är Övertorneå eller Täby i Stockholm.

Skatteutjämningsystemet i Norrbotten

-Nu är inskrivningsgraden i barnomsorgen likadan över hela landet och då måste vi förändra systemet, säger Björn Sundström som är huvudsekreterare i den parlamentariska Skatteutjämningskommittén där alla politiska partier i riksdagen är representerade.

Så här ser det ut om vi jämför Täby i Stockholm med Övertorneå. I Täby får kommunen för barn mellan ett och tre år inskrivna på dagis 101.218 kronor ur skatteutjämnings-systemet.

För barn i samma ålder i Övertorneå som också är inskrivna på dagis får kommunen 62.621 kronor ur samma skatteutjämningssystem. En skillnad på nästan 40.000 kronor per barn och år.

Skillnaden mellan Täby och Övertorneå minskar något ju äldre barnen är, men i ålderklassen sju till nio år är ersättningen för barnen i Täby ändå nästan 14.000 kronor mer per barn och år.

– Just på barnomsorgen och skolan där vi är nettoinbetalare, där vi har försökt att få en bättre struktur och kvalitetsökning, satsning på pedagoger istället för assistenter, en kvalitetsöknings som vi nu får betala dubbelt upp, det känns inte bra, säger Roland Kemppainen, socialdemokratiskt kommunalråd i Övertorneå.

– Eftersom inskrivningsgraden idag är lika över hela landet, cirka 85 procent, då måste man ju ha lika mycket i resurser. Och det leder till omfördelningseffekter som inte är så populära bland dom som förlorar på den här förändringen.

-Till exempel Övertorneå borde får mer pengar?

– Övertorneå borde får mycket mer pengar, säger Björn Sundström.

Dom här orättvisorna, att vissa kommuner får mer i ersättning per barn än andra. Det har en enig Skatteutjämnings-kommitté med politiker från alla partier velat ändra på. För över ett år sen lämnades förslaget över till regeringen. Men ännu har inget hänt. Björn Sundström menar att det finns starka krafter som är emot att glesbygdskommunerna ska får mer pengar ur systemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteutjämningsystemet i Norrbotten

Mer i ämnet