Foto: SVT

Då fattas beslut om var Kirunas nya tågstation ska ligga

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2021 fattar Trafikverket beslut om var Kirunas nya järnvägsstation ska ligga. Allmänheten kommer också att få chans att tycka till om de olika placeringsalternativen.

– Det känns otroligt bra att vi nu närmar oss ett beslut i denna fråga. Det är väldigt viktigt att Trafikverket har en faktabaserad och saklig dialog med övriga parter för att få ett så bra underlag som möjligt innan vi fattar ett beslut, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Under 2020 kommer Trafikverkets arbete med att ta fram en järnvägsplan för en ny järnvägsstation i Kiruna att intensifieras. Under arbetets gång kommer Trafikverket jobba med en referensgrupp med bland andra Region Norrbotten, Kiruna kommun, LKAB, turistnäringen och två samebyar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Myndigheten jobbar med flera olika placeringsalternativ. Den berörda allmänheten kommer också att få möjlighet att tycka till. Placeringsalternativen är i nuläget:

  • Behålla stationen i befintligt läge
  • Placera stationen vid nya centrum eller i anslutning till flygplatsen
  • Yttre alternativ strax norr respektive söder om Kiruna

– Under samråden som kommer att hållas i augusti eller september vill Trafikverket kunna presentera så tydliga alternativ som möjligt, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet