Ingrid Renberg, ordförande i FUB i Luleå  sitter vid ett köksbord i föreningens lokaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ingrid Renberg, FUB, om hur de lyckades påverka politikerna så att barnen får behålla sin skolskjuts. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Politikerna ändrade sig – barnen i Luleå får behålla sin skolskjutsen

Publicerad

På ett välbesökt möte fick Luleås skolpolitiker veta hur indragen skolskjuts till fritids skulle påverka familjer med barn i anpassad skola.

Nu har de beslutat att skolskjutsen blir kvar.

Elever som går i anpassad skola får inte specialbehandlas genom att få skolskjuts till fritids, när inte andra elever får det. Det menade Barn och utbildningsförvaltningen som drog in taxiresan till fritids för eleverna i anpassad skola och hänvisade till likställighetsprincipen.

– Det var ett väldigt dåligt beslut från kommunen. Det är en grupp som inte klarar att ta sig till skolan på egen hand, säger Ingrid Renberg, ordförande i Luleå i Föreningen för barn, unga och vuxna med en funktionsvariation, FUB.

”Berättelserna kom fram”

FUB Luleå tog initiativ till att bjuda in politiker, tjänstemän och föräldrar till ett möte, där bland annat familjen Norberg Cedering deltog.

– Det kom fram så många bra berättelser. Och efter mötet sa kommunen att vi tar med oss det här och ser över det här beslutet, berättar Ingrid Renberg.

Kommunens beslut

I förra veckan fattade så en enig barn- och utbildningsnämnd beslutet att elever i anpassad skola får behålla sin skolskjuts till fritids och att det inte krockar med likställighetsprincipen:

– Det här är en grupp med väldigt speciella behov och kommunen har centraliserat den anpassade skolan till en enda skola i kommunen, säger Arne Nykänen (C), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I klippet berättar de båda om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.