Tidigare hade de hjälp av en till två stafettläkare för att klara sig, men numera behövs det inte. Hortlax hälsocentral har utvecklat sig till en utbildningshälsocentral.
En färdig specialistläkare har i snitt ansvar för 1100 stycken, medan en ST-läkare har ungefär hälften, beroende på hur långt de kommit i utbildningen.
Trångt i rummen
Samtalen bland personalen ledde till att det idag är så gott om läkare att de får sitta två och två i tjänsterummen. Hälsocentralen i Piteå kommun valde att starta en så kallad ”lättakut” för snabba drop-in besök.
ST-läkare, sköterskor, fysioterapeuter, undersköterskor och specialistläkare arbetar i team. Specialistläkaren agerar frågedoktor åt teamet. Lärorikt och stimulerande för alla parter enligt vårdcentralchefen Britt-Marie Nilsson.
– Vi jobbar tillsammans för att för att få en jättebra arbetsmiljö och arbetsglädje.
Hon berättar att det spiller över på dem som kommer som AT-läkare.
– De ser att här är det jätteroligt att jobba, här jobbar man tillsammans och då vill de gärna komma tillbaka till oss, säger Britt-Marie Nilsson.
Inte billigare
Det är dock inte billigare än förut.
– Vi skulle önska att vi fick lite kompensation för det här, för det är inte bara för vår skull utan bra för resten av regionen att vi utbildar många ST-läkare som vi sen kan rekrytera ute i övriga länet.
Numera har de uppemot 10 000 patienter. Och ryktet går i kommunen. Nästan 500 nya medborgare har listat sig på Hortlax hälsocentral.
– Vi jobbar alltid med patienten i fokus så det ser jag som det bästa betyget, säger Britt-Marie Nilsson.
Så löste jag det
Så löste jag det
Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.
Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?
Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!
Så löste jag det
Julia • Starkt jobbat, Ebba! Skyddar vaccinet även mot livmoderhalscancer om man tidigare haft en HPV-infektion som läckt ut innan man vaccinerade sig? Jag funderar på om det är värt att vaccinera sig om man är i ett långvarigt förhållande och född efter 1999.
Hej Julia! Tack för din kommentar. Jag tror det är bäst att du rådfrågar din barnmorska om hur du ska göra.
Jani • Tycker det är brutalt dåligt av skolorna också att inte lära hur vardags ekonomin fungerar med lån kort räntor osv det behövs uppenbarligen printas in i tidig ålder men det är så skevt med allt idag .. bankerna har trissat up priserna på bostäder osv för att kunna leva på vanligt folk och dela ut miljarder varje år .. men så är det med allt i samhället allt handlar om pengar tyvärr . Förut var det en skam att ha lån idag är man nästan konstig om man inte har 😂
Sophie • Ett sätt att slita handla på kredit är att helt enkelt ringa upp fakturaföretagen och säga åt dem att man vill blockera sig från fakturan har kredit. Så löste jag att sluta handla på faktura. Jag litar inte på mig själv nog utan nu har jag själv blockat mig hos alla fakturatjänster.
Tack för ditt tips Sophie!
Eva • En fråga: varför handlar denna chatt till stor del om vaccin? HPV, och GDPR, från flera dar tillbaks. Den skulle ju handla om att lösa små problem i vardagslivet.
Hej Eva! Vi har haft en och samma chatt sedan vår satsning Så löste jag det drog igång i februari. Förra veckans stora publicering handlade om barnmorskan Ebba som genom att ringa till kvinnor födda 1994-1999, som inte vaccinerat sig mot HPV och informera dem om att de erbjuds vaccinet gratis och att det ger ett skydd mot livmoderhalscancer så uppnådde kommunen Norberg flockimmunitet mot viruset.
Så löste barnmorskan Ebba flockimmunitet mot HPV i Norberg
Hej på er! Ännu en tisdag där personer delar med sig av lösningar på problem de har stött på i sin vardag. Bland annat berättar Nora om hur hon lyckats betala av sina krediter och slutat ta nya.
Vi vill gärna höra fler lösningar som gäller privatekonomi. Hör av dig om du har ett tips! salostejagdet@svt.se