Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robin Lindquist berätta varför flera festivaler i Norrbotten kommer använda sig av en tjänst i sommar för att ungdomar inte ska göra en för tidig alkoholdebut. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Så ska de få festivalungdomarna i Norrbotten att vara nyktra i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Hålla festivalungdomar nyktra och fördröja alkoholdebuten. Det är förhoppningen med molntjänsten Blås Grönt som festivalnätverket i Norrbotten kommer använda i sommar.

Tanken är att tjänsten ska öka tryggheten för föräldrar med minderåriga barn. De kan anmäla sitt barn som efter festivalbesöket blåser i en alkoholmätare på festivalområdet.

Fördröja alkoholdebuten

Resultatet, alltså om barnet blåst positivt eller negativt, går sedan iväg till föräldrarna. Förhoppningen är att fördröja alkoholdebuten hos ungdomar.

– Vi uppmanar alla föräldrar att även hålla sig nyktra. Har man ungdomar är ute på festivalområdet tycker vi att man själv ska avstå alkohol, för händer det något är det jätteviktigt att de vuxna finns tillgängliga, säger Robin Lindquist, projektledare för Putte i Parken i Luleå.

”Vi behöver samarbeta”

Det är Boden Alive, Putte i Parken och Piteå dansar och ler som kommer använda denna tjänst i sommar.

– I festivalnätverket är vi överens om att vi behöver samarbeta, både mellan arrangörer, ordningsvakter, polis och andra myndigheter som sysslar med det här. Det här gäller även på andra festivaler, inte bara hos oss – så prata med era barn.

Hör Robin Lindquist berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.