Chattarna avslöjade kryptobolaget i Boden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur moderbolag och dotterbolag chattade bakom kulisserna i kryptohärvan. Foto: SVT

Se de hemliga chattarna som avslöjar kryptoföretagens lögner

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2022 slår Skatteverket till mot en datorhall i Boden. Och i en beslagtagen dator hittas överraskande bevis – chattar som tydligt visar hur bolagen försöker vilseleda svenska myndigheter.

Den 4 oktober 2022 gick Skatteverkets it-forensiker in i Bodenföretagets lokaler. Misstankar om att företaget framställde krypto fanns redan, nu sökte man efter bevis.

Bodenföretaget själva uppgav att de sålde datortjänster kopplade till rendering av film, animering och HPC (High performance computing).

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Bokföringsbrott i bagaget

Spåren leder utredarna till ett mindre samhälle i Västerbotten. Där är bolagets svenska företrädare skriven, en man som tidigare dömts till dagsböter för bokföringsbrott, då som företrädare i ett annat datahallsföretag. Men där slutar kopplingen till Sverige.

Istället är moderbolaget schweiziskt och ägs av en tysk kvinna. Hon äger även ett annat dataföretag i Boden tillsammans med en man bosatt i Schweiz.

Bevissäkring i serverhallen

Fynden som it-forensikerna gjorde visade dock tydligt att framställning av kryptovalutor var bolagets huvudsakliga verksamhet. För, förutom miningdatorer och inloggade konton till operativsystem som används vid framställningen, hittades även chattar mellan den tyska ägaren och den svenska företrädaren.

Och en genomsökning av företagets datorers webbhistorik visade att antalet sökningar kopplade till mining, miner eller pool var 9 346 till antalet. Antalet sökningar kopplade till render, game och artificiell 65.

Skatteverket konstaterar att företagen ”mycket sannolikt” framställer kryptotillgångar. De två Bodenföretagen ska tillsammans betala över 22 miljoner kronor i skatteskulder. Båda företagen har försatts i konkurs.

I klippet ser du kryptoföretagets hemliga chattar där ägaren konstaterar att ”krypto är det sista ordet vi använder”.

Är kryptomining lagligt i Sverige?

• Kryptomining är inte olagligt, men man får inte göra momsavdrag, vilket företagen i SVT:s granskning har gjort.

• Privatpersoner som har inkomster från mining ska betala skatt på inkomsten hos Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet