Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik sedan en kraftigt undernärd man hittats död i sitt hem i Kiruna. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vägde 36 kilo vid sin död – svidande vårdkritik i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten, en läkare och Kiruna kommun får omfattande kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Samverkan och vården hos en kraftigt undernärd patient brast så pass att han hittades avliden i hemmet med lunginflammation – bara 36 kilo tung.

Ett återkommande problem var att mannen tackade nej till vård, insatser och mathjälp när hemtjänst- och vårdpersonal besökte honom.

Men hemtjänsten dokumenterade det i tio månaders tid innan dödsfallet.

Mannen gick med på hembesök av läkare. Den som besökte honom konstaterade svår undernäring, men fann patienten i stånd att fatta egna beslut.

Anhörig: Vägde 36 kilo

Nu riktar Ivo kritik mot att inte tvångsvård övervägdes då det handlade om ett akut svälttillstånd.

Efter upprepade ambulansbesök hos mannen en månad senare uppmanade sjukhusets akutmottagning läkaren att besöka mannen, men läkaren avstod då med hänvisning till sitt tidigare hembesök. Även detta kritiseras av Ivo.

Enligt en anhörigs anmälan vägde den 180 centimeter långe mannen 36 kilo vid sin död i mars 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.