Vänster: P-skylt med Slottet i Örebro i bakgrunden.  Höger: Armina Ilijasevic, närbild på kvinna i gult rum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en väldigt stor oro” – hör Armina Ilijasevic, vd på City Örebro, om reaktionerna från företagarna i Örebro. Foto: SVT

City Örebro: Höjda P-avgifter kan skrämma bort besökare

Uppdaterad
Publicerad

Det nya förslaget till höjda p-avgifter i Örebro oroar City Örebro som samlar näringsidkare i stan. Färre kommer välja att besöka stadskärnan om det blir dyrare att parkera, tror de.

– Våra medlemmar är oroliga, framför allt att besökarna ska utebli. Både inom restaurang, handel och hela kedjan, säger Armina Ilijasevic, vd på City Örebro.

Förslaget som ska klubbas senare i höst har fått skarp kritik från politiskt håll. Men även företagarna som driver butiker, restauranger, caféer och hotell är oroade. Organisationen City Örebro samlar dem, och fick också vara med och tycka till om förslaget innan det presenterades.

Framför allt är man oroad av förslaget att införa avgifter hela helgerna i centrala Örebro. Idag är det avgiftsfritt att parkera under eftermiddagen på lördagar och hela söndagar.

– Vi behöver ha flödena i city så mycket som möjligt såklart, och framför allt på helgerna, säger Armina Ilijasevic. Att man väljer stan som ett alternativ.

Vill stoppa parkeringsmissbrukare

En annan del av förslaget handlar om att ta bort upplägget där det är billigare att parkera de två första timmarna i centrala Örebro innan avgiften höjs. Syftet med det är att skapa rotation på platserna. Men idag är det lätt att kringgå och därför föreslås det slopas helt.

Från City Örebros sida delar man synen att systemet inte fungerar idag och man vill gärna stoppa parkeringsmissbrukarna som parkerar centralt hela dagen, men utan att ändra till samma pris hela tiden.

– Man behöver reglera de här som står en hel dag, men som kanske inte behöver den platsen så att man fler kan nyttja den helt enkelt, säger Armina Ilijasevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.