Ett kylskåp fullt med amfetamin var en av de saker som Polisen hittade när de genomsökte platsen i Olshammar. Foto: Polisen / SVT

Långa fängelsestraff i uppmärksammat amfetaminmål

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fick sju personer sina domar i det uppmärksammade amfetaminmålet i Olshammar i Askersund. Åklagaren som yrkat på långa fängelsestraff för det som beskrivits som ett av landets största amfetaminmål fick delvis sin vilja igenom.

Sju personer döms på torsdagen av Örebro tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse 6–10 år. Fyra av dem utvisas också ur riket med förbud att återvända.

Tillverkade ett halvt ton amfetamin

De dömda är män i 30-70 årsåldern. Två av dem är skrivna i Östergötland, fyra i Stockholmsområdet och en i Storbritannien. Två av de misstänkta har vidgått delar av det som åklagaren påstår medan de övriga har nekat till inblandning.

Männen har tillverkat 530 kilo amfetamin i en villa i Olshammar, varav cirka 450 kilo sålts vidare. Vinsten för försäljningen ska uppgå till cirka 10 miljoner kronor.

Från Gnarp till Kävlinge

I åklagarens bevisning finns detaljerade uppgifter om leveranser till olika adresser. Till exempel har 10 kilo levererats till parkeringen vid Jula vid Mariebergs köpcentrum, 5 kilo till Trosa i Trosa kommun och 10 kilo till Hägersten i Stockholms kommun.

Leveranserna spänner från Gnarp i norr till Kävlinge i söder men de största leveranserna har gjorts till Stockholm, Göteborg och Örebro.

Liknas vid ett bolag

Hanteringen av amfetaminet har enligt tingsrätten i Örebro bedrivits inom ramen för en organisation som närmast kan liknas vid ett bolag. Organisationen har styrts av personer som kallat sig Firman. Det är två personer som hör till denna grupp som nu döms.

Transporter av amfetaminolja och färdigt amfetamin har skötts av kurirer till och från villan i Olshammar. Tingsrätten har bedömt att samtliga involverade, som haft olika roller i verksamheten, är att bedöma som gärningsmän, om än att tre av de sju endast kan knytas till medverkan under en begränsad tid.

Ledarna kända sedan tidigare

Enligt polisen var männens mål att ha kapacitet för att tillverka, och sälja, ca 1.2 ton amfetamin i månaden.

Polisen slog till mot villan i december 2020, efter tips från FBI som i sin tur fått informationen via appen ANOM.

De två män som pekats ut som ledare är svenska medborgare och förekommer sedan tidigare i ärenden gällande grov narkotikabrottslighet.

Ytterligare en person är häktad i sin utevaro med koppling till ärendet. Denne har dock inte hittats och omfattas inte av den genomförda rättegången.

Tingsrättens dom i detalj

  • Man i 50-årsåldern, skriven i Stockholm, döms till 6 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott men frias från synnerligen grov smuggling
  • Man i 35-årsåldern, skriven i Polen, döms till fängelse i 9 år och 6 månader för synnerligen grovt narkotikabrott. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas på livstid
  • Man i 30-årsåldern, skriven i Storbritannien döms till fängelse i 7 år för synnerligen grovt narkotikabrott. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas på livstid
  • Man i 70-årsåldern, skriven i Stockholm, döms till 10 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott men frias från synnerligen grov narkotikasmuggling
  • Man i 60-årsåldern, skriven i Stockholm, döms till 7 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.
  • Man i 40-årsåldern, skriven i Polen, döms till 7 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas på livstid
  • Man i 40-årsåldern, skriven i Polen, döms till fängelse i 9 år och 6 månader för synnerligen grovt narkotikabrott. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas på livstid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.