Totalt rör det sig om 2,5 miljoner cigaretter. Foto: Polisens förundersökning

Fem åtalas – hanterade 2,5 miljoner olagliga cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas nu misstänkta för flera olika brott efter att ha hanterat och förvarat insmugglad tobak i Örebro.

Tillsammans ska fyra män och en kvinna ha hjälpts åt att förvara, förflytta och sälja insmugglade cigaretter och annan röktobak. Totalt rör det sig om knappt 2,5 miljoner cigaretter, 134 kg röktobak och 435 kg tobak till vattenpipor. Skatten för varorna om de hade sålts beräknas vara över 6,5 miljoner kronor.

Tre av männen åtalas för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor och en för medhjälp. Samma personer åtalas även för grov olovlig befattning med smuggelgods, samt en för medhjälp.

En av männen äger flera olika verksamheter intill varandra och på så sätt kunde den brottsliga verksamheten pågå. Tobaken såldes i en kiosk, men förvarades i en av de närliggande verksamheterna och i en förvaringslokal. På så sätt fick inte polisen tag på all tobak vid vanliga kontroller.

En kvinna ska genom att ha delat med sig av sitt bankkonto hjälpt till med att tvätta pengarna för den olagliga verksamheten och hon åtalas för penningtvättsbrott.

Verksamheten ska ha pågått från mars 2017 till september 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.