En öde cykel- och gångväg belyst av gatulampor i mörkret. På vägen ligger en elsparkcykel, medan en polisbil syns i bakgrunden. Omgivningen är omgiven av buskar och grönska, med fler byggnader i distans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens bilder ur förundersökningen och hur de misstänkta rörde sig under kvällen. Foto: Polisens förundersökning

Flera döms efter misslyckat morduppdrag – man och kvinna på elsparkcykel rammades av rivalerna

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinnas morduppdrag i Oxhagen i Örebro gick snett när elsparkcykeln de färdades på rammades av rivalerna. Nu döms flera personer på båda sidorna av den våldsamma gängkonflikten i Varberga och Oxhagen till långa fängelsestraff.

Det var i mars i år som mannen och kvinnan var på väg mot Oxhagen i Örebro på en elsparkcykel. Dit de var på väg för att utföra ett mord på uppdrag av det så kallade Varberganätverket enligt domen.

Väl framme blev de däremot upptäckta, jagade och slutligen rammade av sina rivaler i en bil. Mannen skadades men lyckades fly från platsen. Kvinnan tvingades in i bilen och fördes till ett skogsparti utanför Björkhaga och misshandlades enligt rättens bedömning.

Flera personer döms

Totalt stod åtta personer åtalade misstänkta för inblandning i händelsen. Fyra på Varbergasidan och fyra på den rivaliserande Oxhagensidan.

Mannen och kvinnan på elsparkcykeln döms båda för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Mannen döms till sluten ungdomsvård i tre och ett halvt år och kvinnan till sju års fängelse.

Deras uppdragsgivare, en man i 20-årsåldern döms för medhjälp till mordförberedelser till fängelse i sex år.

Ytterligare en person på deras sida misstänktes för grovt vapenbrott, han frias från misstankarna.

Misshandel och människorov

De fyra männen som i en bil rammade elsparkcykeln och misshandlade kvinnan i ett skogsparti utanför Björkhaga döms alla för grov misshandel och människorov till tre års fängelse.

De ska också betala skadestånd på 50 000 kronor vardera till kvinnan som dömdes till sju års fängelse.

Samtliga döms mot sitt nekande.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.