Han har jobbat på vårdcentralen i centrala Karlskoga i 13 år och är en av två fastanställda läkare. Övriga tjänster fylls upp av AT-läkarna, alltså de som gör sin praktiska del av utbildningen innan de kan få sin läkarlegitimation, samt av läkare som kommer in då och då.
– Just nu har vi hjälp av en distriktsläkare som fortsatt efter pensionen, två dagar i veckan, och en pensionerad ortoped, en gynekolog och en hudläkare som kommer med jämna mellanrum. Vi tar också hjälp av hyrläkare och läkare från sjukhuset, säger Henrik Ahlin.
Sjuksköterskor del av räddningen
Arbetsbelastningen är hög. Det krävs ett pusslande för att få det att gå ihop, och det blir ofta sena kvällar för personalen. Utan den stabila sjuksköterskegruppen skulle det vara ännu tuffare.
– De räddar upp många av våra problem. Vi har också en stabil sekreterarbemanning och vi har en väl utvecklad mottagning för patienter med psykisk ohälsa, säger Henrik Ahlin.
Det behövs fler fastanställda läkare, konstaterar han, men verkligheten är en annan:
– Våra ST-läkare är dem jag sätter hoppet till. Det är där jag lägger min tid och energi.
I klippet berättar distriktsläkaren Henrik Ahlin mer om läget på Karolina vårdcentral i Karlskoga och hur intresset för att bli distriktläkare ser ut.