En översiktsbild av en lekpark med grönska, gungor och rutschkanor. I förgrunden finns en suddig bild av två personer som går längs en väg, inramad av en röd rektangel. Området är tomt, troligtvis efter regn, med blöta ytor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I förundersökningen har polisen kartlagt hur den åtalade mannen rörde sig dagarna efter det misstänka brottet. Bilden är från en övervakningskamera som ska visa hur mannen lämnar fritidsgården i Vivalla. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man åtalas för sexbrott på fritidsgård i Örebro – här är åklagarens bevisning

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man har åtalats, misstänk för att ha utsatt en liten flicka för ett grovt sexuellt övergrepp i samband med en aktivitet som fritidsgården i Vivalla hade i somras. Åklagarens bevismaterial består bland annat av spermafläckar och transaktionshistorik som visar hans flykt från Örebro – och ut ur landet.

I klippet sammanfattar SVT:s reporter huvuddragen i den bevisning som åklagaren menar styrker att den åtalade har utsatt flickan för ett grovt sexualbrott.

I flera år hade den 23-årige mannen i perioder arbetat som timanställd fritidsledare på Örebro kommuns fritidsgård i Vivalla när han på kvällen den 24 juli i år lämnade sin arbetsplats för sista gången.

Tidigare samma dag misstänks han ha utsatt en liten flicka för ett grovt sexuellt övergrepp i ett omklädningsrum i den intilliggande idrottshallen. Händelsen väckte oro och ilska i närområdet – och fick stor uppmärksamhet i media.

Utskrifter av överenskommelser från Örebro kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att få en sammanfattning av händelsen på fritidsgården i Vivalla och det som hänt efteråt. Foto: SVT

Samtidigt som polis och åklagare arbetade med utredningen av det misstänkta brottet hopade sig frågetecknen kring rutinerna på fritidsgården. En revisionsbyrå fick i uppdrag av kommunen att göra en extern utredning.

I början av oktober presenterades slutrapporten – som pekar på flera brister vid rekryterings- och anställningsprocesser inom Örebro kommun, särskilt beträffande den aktuella fritidsgården.

Bildens vänstra sida visar SVT:s reporter i en grå jacka med röd tröja. På höger sida finns ett dokument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet när SVT:s reporter sammanfattar den externa utredningen i tre punkter. Foto: SVT

Den 23 oktober åtalades 23-åringen, mot sitt nekande, vid Örebro tingsrätt för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Förundersökningen bygger dels på ett stort antal vittnesförhör, bland annat med mamman till den utsatta flickan och andra personer som befann sig på fritidsgården den aktuella kvällen.

I bevisningen finns också teknisk dokumentation i form av bland annat fotografier, korttransaktioner samt analyser av samtals- och datahistorik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Mer i ämnet