Örebro tingsrätt. Foto: Anders Nord

Sålde miljontals smuggelcigaretter – trio döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms för att ha hanterat och sålt runt 2,5 miljoner olagliga cigaretter i Örebro.

De ska alla avtjäna två och ett halvt år i fängelse.

Fyra män och en kvinna åtalades i slutet av november förra året, efter att polisen länge följt och dokumenterat deras resor. Tre av männen döms nu för att ha förvarat, förflyttat och sålt de insmugglade cigaretter och annan röktobak.

Det rör sig om knappt 2,5 miljoner cigaretter och över 500 kilo annan tobak, som förvarades i en butik och andra lokaler i Örebro. Skatten för varorna om de hade sålts beräknas vara över 6,5 miljoner kronor.

Döms till fleråriga fängelsestraff

Rubriceringen för gärningarna är bland annat grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor och grov olovlig befattning med smuggelgods. Två av männen döms också för tullbrott och en av dem för ringa smuggling.

Domen för samtliga blev fängelse i två och ett halvt år. En av dem har erkänt brotten.

Två andra personer, en man och en kvinna, stod åtalade för penningtvättsbrott och medhjälp. De frias helt av Örebro tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.