Ahlstrom Aspa bruk i Olshammar utanför Askersund tillverkar papper av olika slag. Rester från tillverkningen hamnar därmed i Sveriges största dricksvattentäkt Vättern, när de släpps ut via avloppsmynningar till Sörviken. Och det är här Henrik Kylin, professor i miljökemi vid Linköpings universitet, varit ute på plats.
Filtmatta av fiber vid Aspa bruk
– På botten ligger det som en filtmatta av fiber som stänger ute allt syre och som dödat allt liv och som man kan dra upp stora sjok av. Jag har själv varit ute och krattat på botten där. Har myndigheterna verkligen koll på hur det ser ut?
Botten utanför bruket täcks av en så kallad fiberbank. 2014 skärpte EU utsläppskraven för pappers- och massaindustrier och 2018 skulle kraven vara uppfyllda.
Men i dag, sex år senare, fortsätter bruket att släppa ut mer fosfor och så kallade suspenderade ämnen (fibrer) än tillåtet.
Gamla synder med fiberbankar
Fiberbankar utanför den här typen av industrier har i första hand bildats till följd av gamla synder, innan lagstiftningen skärptes på 70-talet. Men enligt Henrik Kylin är tillsynsmyndigheterna även idag alldeles för flata:
– Alla verksamheter har ansvar för att följa gällande lagar och regler. Och tillsynsmyndigheterna ska se till att det ansvaret tas.
Höga halter av kväve och fosfor i vattnet innebär dessutom risk för övergödning. Och under fibermattan bildas den kraftfulla växthusgasen metan eftersom syre saknas under fiberbankarna.
Är gasen inkapslad eller var tar den vägen?
– Den sipprar ut. Det bildas stora bubblor om man sticker ner en käpp här.
Under 2019 hade man några månaders dispens. Men sedan 2020 har Aspa bruk fortsatt överskrida EU:s gränsvärden – utan dispens. 2023 ansökte bolaget om att få fortsätta överskrida gränsvärdena – i två år till.
Starta klippet för att se bilderna på sjöbotten utanför Aspa bruk.
EU-kravet
2014 kom EU:s krav om de så kallade BAT-slutsatserna för produktion av massa, papper och kartong.
Massaindustrierna fick fyra år på sig att ställa om innan begränsningsvärdena blev bindande 2018.
Kraven rör många olika saker inom industrin men innebär kortfattat att pappers- och massaindustrin ska använda sig av bästa tillgängliga teknik för att minska sina föroreningar både till luft och vatten.
Ahlstrom Aspa bruk i Olshammar klarar kravet till luft sedan en tid tillbaka men har för höga utsläpp till Vättern av fosfor och så kallade suspenderade ämnen, det vill säga fiber.
Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Örebro län