En tjej i vitrandig tröja sitter och tittar in i kameran samtidigt som hon håller händerna på en bärbar dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar studenten Jessica Gustafsson hur AI har förändrat hennes studier på universitetet och vad hon tänker om framtiden i branschen. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Systemutvecklarens roll förändras genom AI-verktyg

Uppdaterad
Publicerad

Innan AI kom in i bilden kunde studenten Jessica Gustafsson, 29, tillbringa timmar med att Googla. Nu kan hon snabbt få svar på vad som är fel med hennes kod. Generativ AI är på väg att förändra systemutvecklarens yrkesroll.

I våras införde Örebro universitet AI som ett komplement i undervisningen. Det finns tre anledningar till det.

Studenterna får ställa frågor på sin egen nivå, öva sitt kritiska tänkande – och förbereda sig för arbetsmarknaden.

– Framtiden kommer förmodligen handla mycket om det här, säger Johan Petersson, lärare vid systemvetenskapliga programmet.

Företagen ser förändring

En enkät som SVT gjort visar att flera företag i branschen ser att systemutvecklarens roll kommer att förändras genom generativ AI.

”Vi ser en klar potential att i vissa lägen snabba upp utvecklingsprocessen och ge utvecklare mer tid att fokusera på den faktiska problemlösningen”, säger Carl Johan Nordmark, chefsarkitekt för IT inom forskning och utveckling på Astra Zeneca i en kommentar.

Inte orolig för framtiden

Jessica Gustafsson läser till systemvetare och är på sin tredje termin. Hon känner inte någon oro för att AI-utvecklingen kommer att påverka hennes möjligheter att få jobb.

– Jag vill ändå tro i och med att samhället digitaliseras allt mer att man vill ha någon människa som känner ett ansvar för bankuppgifter och personuppgifter.

Studenten Hugo Wickberg, 24, tycker att AI blir som en extralärare. Han tror att utvecklingen kommer att fortsätta.

– Jag känner mig rätt övertygad om att det kommer att öka. Det är just därför man vill haka på så tidigt som möjligt och lära sig hur det fungerar.

I klippet får du följa med på studenternas workshop.

En man tittar rakt in i kameran. Han har en gul tröja och i bakgrunden är det ett bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Johan Petersson mer om hur universitetet tänker kring examinationer – och om hemtentan fortfarande har en plats. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Så tänker företagen om Ai

Enkäten skickades ut till flera stora svenska företag samt till konsultbolag. Företagen som svarat på enkäten är Astra Zeneca, Knowit, Hiq och Consid.

Företagen har riktlinjer för hur generativ AI får användas eller så måste de få ett godkännande från kunden för att använda AI-verktyg.

Trots utvecklingen ser inget av företagen att de kommer minska sin personalstyrka.

Hur använder era systemutvecklare generativ AI i arbetet?

Astra Zeneca

Vi är just nu i ett läge där vi lär oss och utvärderar hur generativ AI kan användas inom systemutveckling. Vi ser en klar potential att i vissa lägen snabba upp utvecklingsprocessen och ge utvecklare mer tid att fokusera på den faktiska problemlösningen och få hjälp att generera koden.

Knowit

Vi använder det i flera delar av utvecklingscykeln. Till exempel om vi funderar på en bra systemdesign, att skapa ”boilerplate”/utkast på kod och projekt, generering av kod, refaktorisering av kod, buggrättande och felsökning m.m.

Hiq

Kan rådgöras för att ta fram olika typer av flöden, istället för att skriva själv, då det går otroligt snabbt.

Göra skelettstrukturer i kod.

Consid

Våra systemutvecklare använder idag i stor utsträckning AI för att underlätta utvecklingsarbetet. De använder sig främst av ChatGPT och Github Copilot som är de två största AI tjänsterna ute på marknaden. Detta används vid felsökning av kod, hjälp vid error i koden och refakturering av befintlig kod.

Många använder också dessa verktyg för den mer utforskade biten och för att effektivisera arbetet med att hitta lösningar till våra kunder.

Hur tror ni att systemutvecklarens roll kommer att förändras av generativ AI och annan ny teknik?

Astra Zeneca

Systemutvecklarens roll kommer att förändras då generativ AI kan hjälpa till att automatisera och generera kod, men vi är inte riktigt i ett läge där generativ AI löser problemen. Systemutvecklare är först och främst problemlösare och den delen finns kvar. Troligtvis kommer systemutveckling och experience design att flyta ihop och systemutvecklaren blir mer en designer som får hjälp att generera koden som realiserar produkten.

Knowit

Vi tror att det kommer bli mer fokus på system. Att förstå affärsvärdet och behovet för att hitta rätt lösning. Mindre fokus på programmering. Tröskeln för att bygga komplexa systemlösningar sänks.

Hiq

Precis som med nya typer av hjälpmedel kommer detta att förenkla och effektivisera utvecklares jobb. Behoven av kod kommer med största sannolikhet att öka och i takt med att effektiviteten ökar kan utvecklare hantera större mängder kod – vilket eventuellt innebär att rollen innehåller mindre repetitiva uppgifter och mer kvalitetssäkring. Samtidigt är vår uppfattning att efterfrågan på fler arkitektliknande roller kommer att öka.

Consid

Rollen som systemutvecklare kommer att förändras radikalt när generativ AI och andra teknologier utvecklas. Bland annat kommer rutinmässiga kodningsuppgifter automatiseras, som kodgenerering och felsökning, vilket gör att utvecklarna kan fokusera på mer kreativa och komplexa aspekter av utvecklingen.

Programvaruutvecklare kommer att spela en avgörande roll i att säkerställa etisk och ansvarsfull utveckling och implementering av AI-system, i enlighet med regler och etiska normer.

Det kommer också leda till att nya jobb växer fram, som till exempel AI-modelltränare som ansvarar för att träna och finjustera generativa AI-modeller för att passa dem till specifika tillämpningar och krav, eller AI-etikkonsulter som kan ge vägledning om den etiska och ansvarsfulla användningen av AI, samt säkerställa överensstämmelse med regler och bästa praxis.

Fotnot: Vissa av svaren är nedkortade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.