Vivalla hade lägst valdeltagande i länet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Förra valet var det stora skillnader i valdeltagandet i de olika distrikten. I stadsdelen Vivalla var valdeltagandet lägst 2018 – medan högst andel röstade i Almby.

– Jag tror man måste göra mer uppsökande verksamhet, säger Gunilla Gadd, tidigare Vivallabo, om det låga valdeltagandet.

Totalt röstade 87 procent av de röstberättigade i Sverige i valet 2018, vilket var det högsta valdeltagandet sedan 1985. Men i de olika bostadsområdena finns det stora variationer i valdeltagandet.

Ingen röst i hemlandet: ”Chansen måste man ta”

Vivalla är indelat i tre valdistrikt. Valdeltagandet i den östra delen av bostadsområdet var 62 procent förra valet, vilket är det lägsta valdeltagandet i länet.

Valet 2022 Örebro län

Systrarna Fatima och Maryam Fawas är båda förstagångsväljare och understryker vikten av att göra sina röster hörda. Men för att öka valdeltagandet anser de att politikerna kan arbeta bättre.

–  Bättre information, men också att man gör det man säger att man ska göra och inte bara ha bra reklam, säger Fatima Fawas.

– Här i Sverige kan vi invandrare också rösta. Vi lever väldigt bra och har massa möjligheter. Den chansen måste man ta och rösta på den man vill, säger Yasin Ahmedzaki, som inte hade möjligheten påverka politiken i sitt hemland.

Starta klippet för att höra fler tankar om valdeltagandet.

Länets valdistrikt med högst och lägst valdeltagande i riksdagsvalet:

Almby norra: 93,2 procent

Björkhaga: 93,1 procent

Adolfsberg östra: 92,6 procent

Näsby: 92,4 procent

Adolfsbergs västra: 92,2 procent

Rinkaby: 92,1 procent

Skogstorp: 92,1 procent

______________________________

Vivalla östra: 62, 4 procent

Vivalla västra: 67 procent

Vivalla norra: 67, 8 procent

Varberga västra: 71,2 procent

Landa: 71,7 procent

Baronbackarna: 72,2 procent

Oxhagen: 72,6 procent

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet