– Vi ser kokainanvändning i låga åldrar, 15-16-17-årsåldrarna och detta också i kombination med andra droger, säger Karin Ahlund på ungdomsmottagningen MiniMaria i Motala.
Men ungdomars användning av kokain råder det delade meningar om.
– Kokain är ju inte en drog som används av ungdomsgruppen. Det är en äldre grupp som i och för sig är unga vuxna och som tar kokain i restaurangmiljö, säger preventionssamordnaren i Norrköping Petra Isaksson.
– Överlag så tar vi i dag sådana som vi inte tog tidigare för kokainmissbruk. Till exempel vanliga familjefädrar som lever vanliga liv, säger Christell Ekberg vid polisen i Norrköping.
Fyrdubblats sedan 2011
På Rättsmedicinalverket i Linköping som bland annat analyserar narkotika i blod och urin ser man en dramatisk ökning av kokain.
– När det gäller kokain så har det ökat dramatiskt, ja fyrdubblats sedan 2011, säger professorn och toxikologen, Robert Kronstrand, vid Rättsmedicinalverket i Linköping.
Det här är en del i en granskning som SVT Nyheter Öst och flera nyhetsredaktioner gör kring kokainets effekter i Sverige.
Fakta granskningen:
#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.
Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.
Följande redaktioner har ingått:
- SVT Nyheter
- Gotlands Allehanda
- Västerbottens-Kuriren
- SVT Nyheter Öst
- SVT Nyheter Halland
- Barometern
- Oskarshamns-Tidningen