• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vem är det som använder kokain idag? Till vänster:Karin Ahlund på ungdomsmottagningen MiniMaria i Motala. Foto: SVT/TT

”Vi ser kokainanvändning bland 15-åringar”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året dog 20 personer på grund av kokainmissbruk. Kokain som tidigare betraktades som en dyr partydrog i storstäderna krogmiljö har nu spritt sig över hela landet. I exempelvis Östergötland finns kokainet nu i samtliga kommuner och drogen har också spritt sig till ungdomar och även till vuxna som inte tidigare nyttjat droger.

– Vi ser kokainanvändning i låga åldrar, 15-16-17-årsåldrarna och detta också i kombination med andra droger, säger Karin Ahlund på ungdomsmottagningen MiniMaria i Motala.

Men ungdomars användning av kokain råder det delade meningar om.

kokainvågen

–  Kokain är ju inte en drog som används av ungdomsgruppen. Det är en äldre grupp som i och för sig är unga vuxna och som tar kokain i restaurangmiljö, säger preventionssamordnaren i Norrköping Petra Isaksson.

– Överlag så tar vi i dag sådana som vi inte tog tidigare för kokainmissbruk. Till exempel vanliga familjefädrar som lever vanliga liv, säger Christell Ekberg vid polisen i Norrköping.

Fyrdubblats sedan 2011

På Rättsmedicinalverket i Linköping som bland annat analyserar narkotika i blod och urin ser man en dramatisk ökning av kokain.

– När det gäller kokain så har det ökat dramatiskt, ja fyrdubblats sedan 2011, säger professorn och toxikologen, Robert Kronstrand, vid Rättsmedicinalverket i Linköping.

Det här är en del i en granskning som SVT Nyheter Öst och flera nyhetsredaktioner gör kring kokainets effekter i Sverige.

Fakta granskningen:

#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Följande redaktioner har ingått:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet