Förhandlingarna väntas börja nästa vecka i Norrköpings tingsrätt, enligt mannens försvarare Filip Rydin. Foto: SVT

Bedrägerihärva växer: Tidigare fritidsledare i Linköping åtalas för grov utpressning

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas nu för grov utpressning, grovt penningtvättsbrott och misshandel i Norrköpings tingsrätt. Mannen kopplas till det stora bedrägerifallet där ett affärspar lurat funktionsnedsatta och äldre på miljoner. Han har tidigare hyllats för sina förebyggande insatser mot att bekämpa kriminalitet bland unga i Linköping.

I augusti dömdes ett, utåt sett, framgångsrikt affärspar i Norrköping för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Enligt domen så lurade paret 15 personer, främst funktionsnedsatta och äldre, på över 11 miljoner kronor. Bakgrunden till bedrägerierna var att mannen skuldsatt sig till kriminella gäng.

Hotade skada parets barn

I polisförhören berättade kvinnan hur familjen blivit hotad, misshandlad och utpressad – främst av en man som pekades ut som mest drivande i utpressningen.

Den mannen åtalas nu för att ha utpressat affärsparet genom hot, våld och misshandel. Enligt åtalet har han förmått paret att överföra pengar och annan egendom värderat till över 10 miljoner kronor. Misshandeln och hoten ska ha pågått under en lång tid. Flera av hoten ska ha framförts via skrivna lappar, där det exempelvis stått att han ska ”sticka ut ögonen på deras barn”.

– Min klient har inte tilltvingat sig några pengar genom utpressning. Däremot har de här personerna varit skyldiga min klient pengar, det har alltså varit helt legala fodringar som han haft på dem, säger advokat Filip Rydin.

Flyttade in i villan

Även mannens fru åtalas för grovt penningtvättsbrott tillsammans med sin man. De bor sedan två år tillbaka i affärsparets förra villa – som de enligt åtalet inte betalat för. Paret misstänks ha upprättat falska skuld- och köpebrev, för att dölja att mannen genom våld och hot om våld tilltvingat sig fastigheten.

Var brottsförebyggande fritidsledare

Den åtalade mannen har tidigare jobbat som fritidsledare i Linköping och haft flera projekt som ska förebygga kriminalitet bland unga – något han sagt ”var en täckmantel” enligt kvinnan i affärsparet. Den åtalade har uppmärksammats stort för några av insatserna som han också prisats för.

– Det har jag ingen kommentar till, då det inte omfattas av mitt försvar, säger advokat Filip Rydin.

Gängkoppling

Ytterligare en man, som är medlem i Hells Angels, åtalas för att ha hjälpt till med utpressningen. Mannen och Hells Angels-medlemmen ska ha kört ut affärsmannen på landsbygden och misshandlat honom. Hells Angels-medlemmens närvaro ska ha varit av betydelse för gärningens allvar då han anses besitta ett betydligt våldskapital.

En delad bild som visar två fotografier av personer vid vattnet. Det vänstra fotot har en mörkare himmel och visar en person med långt hår, medan det högra fotot visar en klarare himmel och två personer vid en strand. Både bilderna har redigerade ansikten, vilket gör dem oigenkännliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det dömda affärsparet använde pengarna till familjens lyxiga livsstil med märkeskläder, resor, alkohol och mat. Och för att betala av skulder till kriminella gäng. Se mer i klippet ovan. Foto: polisen/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.