Jan Staaf utredningsledare Grova brott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan se här i Östergötland hur allt yngre förövare kommer till stånd och även unga brottsoffer”, säger Jan Staaf, utredningsledare vid sektionen för Grova brott. Foto: Edina Foric/SVT

Brå:s nya rapport om ökat skjutvapenvåld: ”Speglar Östergötland ganska väl”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att skjutvapenvåldet har ökat i Sverige sedan mitten av 00-talet.

– Vi ser en mängd vapen florera på gatorna i Östergötland. Jag tycker den här rapporten speglar Östergötland ganska väl, säger Jan Staaf, utredningsledare vid sektionen för Grova brott.

Att fler unga utför skjutvapenvåld är en av förändringarna som skett sedan mitten av 00-talet. En annan är att anhöriga till kriminella blir måltavla för våldet. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet i sin nya rapport.

Tidigare har SVT Nyheter Öst rapporterat att polisen i Östergötland också märker att allt fler ungdomar rekryteras för att utföra grova våldsbrott.

Våldsvågen i Norrköping

Våldsvågen i Norrköping

De senaste åren har Norrköping och Linköping drabbats av en våg av grovt och dödligt skjutvapenvåld. Sedan våren 2023 har Norrköping tampats med flera nätverkskonflikter i staden.

– Vi har haft en galopperande våldsutveckling i Norrköping, säger Jan Staaf.

Vem som skjuts är viktigare

Rapporten lyfter även fram att vem som blir skjuten har större betydelse för våldets eskalering än hur skjutningen går till.

Här kan du läs hela rapporten.

I videoklippet berättar utredningsledare Jan Staaf hur han har märkt av att skjutvapenvåldet ökat i Sverige och hur mycket det märks av i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet