Två kvinnor står framför en orange bakgrund med texten ”BRIS”. Båda bär knappar med BRIS-logotypen och ser mot kameran. Den vänstra kvinnan har på sig en mörk kavaj och en mönstrad blusa, medan den högra har en svart kavaj och en vit topp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bris kräver att politikerna stärker det förebyggande arbetet när det gäller gängkriminaliteten. Men trots ökat våld ser de ljust på framtiden. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Linnea Burén

Bris: Så ska det ökade grova våldet bland barn stoppas

Uppdaterad
Publicerad

När gängkriminaliteten sjunker allt längre ner i åldrarna blir fler barn både mordoffer eller gärningsmän. Barnrättsorganisationen Bris märker också av en ökning av barn som är rädda för våld i sitt bostadsområde eller känner oro för sitt eget eller familjemedlemmars liv.

– Vi måste ha mycket större fokus på det förebyggande arbetet, säger Anna Dorrian, barnrättsjusrist på Bris.

SVT Nyheter har tidigare berättat om att ungas samtal till Bris om kriminalitet nästan dubblerats under sommaren 2024 jämfört med samma period förra året. Totalt sett är samtalen om kriminalitet en liten andel av de totala antalet hjälpsamtal, men ökningen är stor. Under sommaren 2024 fick Bris 127 samtal om kriminalitet, jämfört med 67 samtal under samma period 2023.

Nätverksträff i Norrköping

Under torsdagen anordnade Bris en nätverksträff i Norrköping med fokus på jämlika uppväxtvillkor för barn med våld i sin närmiljö. Ett av ämnena som togs upp var hur barn påverkas av gängkriminalitet och vad som är viktigt att ha med sig i arbetet framåt.

För två år sedan släppte en stor rapport som pekade på att barnens perspektiv saknas i den aktuella debatten om otrygghet, dödsskjutningar och gängkriminalitet. Trots det ser Bris socionom Juliette Eissa ljust på framtiden. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.