– Jag är bara så lättad och står här med 40-50 personer i skogen, som känner likadant som jag, fortsätter Wanneby.
Hon är ordförande i Urbergsgruppen, en av de grupper som engagerat sig för att stoppa brytning. Dessutom är hon politiker för Miljöpartiet på Gotland.
Grupperna som arbetat för att stenbrytningen inte ska bli av har hävdat att stenbrytning skulle förstöra viktiga naturområden.
Kristina Bohman Söderdahl är med i en annan organisation, Föreningen Bevara Ojnareskogen.
Dagens dom från Mark- och miljööverdomstolen innebär bland annat att sjön, Bästeträsk, kommer att få vara orörd och utan risk för påverkan från gruv- eller täktverksamhet. Området där brytningen skulle ske ligger idag inom ett Natura 2000-område. Dagens dom visar att ett sådant skydd faktiskt gör nytta menar motståndarna mot gruvbrytningen.
Samlades på plats i skogen
En del av motståndarna hade samlats i själva Ojnareskogen i väntan på beskedet.
– Folk pratar med varandra, folk kramas. Det finns de som har tagit med sig champagne, berättar Lisa Wanneby för SVT. Det är en otrolig lättnad och glädje.
Inget självklart resultat
Inför beslutet var motståndarna oroliga. Tidigare beslut hade ju inneburit ja till stenbrytning.
– Det enda man kan vara säker på är att man aldrig kan vara säker, säger Lisa Wanneby. Bolagen hade ju i den lägre instansen fått tillstånd, så det är klart att vi var oroliga. Idag är det ren glädje och en otrolig lättnad för alla här.