En man och en kvinna står på en trappa inomhus, omgivna av en ljus och trivsam miljö. Mannen bär en ljus skjorta med knappar och byxor, medan kvinnan har på sig en ljus tröja och håller en jacka. I bakgrunden syns en träbar och en spiraltrappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffar Fredrik och Sara Von Hofsten samma dag som det tog beslut om nedläggning. För dem är det en sorglig dag. Foto: Hadeel Ibrahim

Dottern går i skolan som ska läggas ner: ”Väldigt nervösa”

Uppdaterad
Publicerad

Sara von Hofsten, som går sitt andra år på Sankt Lars gymnasium, är en av dem som drabbas när skolan ska läggas ner. Skolan har haft en positiv påverkan på Sara och oron är stor inför framtiden.

– Vi är väldigt nervösa att det här riskerar studier framåt, säger pappan Fredrik.

På onsdagen fattade Bildningsnämnden i Linköping beslut om att S:t Lars gymnasium ska upphöra som skolenhet efter vårterminen 2025.

Sara påbörjade sina gymnasiestudier på en större skola, men ganska omgående insåg hon att det blev för mycket och valde istället att flytta till S:t Lars gymnasium. Väl där satt allt på plats.

– Här får man mycket individuell hjälp av lärarna och man känner sig sedd och hörd. Man kommer närmare varandra i klassen. Man blir inte trött av allt yttre så man kan ha energi att plugga och umgås med vänner.

Elever med svårigheter

Fredrik betonar vikten av en liten skola för elever med särskilda behov, inte minst för de som har NPF-diagnoser.

– Man är mer sårbar för ljud och allt som händer runt omkring. Samhället behöver anpassa sig för att alla ska ha samma förutsättningar, säger Sara.

Känner du dig diskriminerad?

– Diskriminerad är kanske fel ord, men jag känner mig illa behandlad för att de ser bara det ekonomiska och inte värdet hos individen.

– Har man de här diagnoserna då orkar man inte. Det finns risk att många väljer att inte fortsätta med sina studier, säger Fredrik.

Hör Fredrik och Sara prata mer om vad skolan har betytt och hur de tänker kring framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.