En kvinna och en man står framför en grävmaskin som har skopan upphissad. Grävmaskinen har grävt upp jord från marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölby kommun har grävt ut dammen intill området för att förhindra fler översvämningar. Hör i klippet hur de ska se till att området inte ska drabbas igen. Foto: Martin Klevelid/SVT

Efter översvämningarna i Mantorp – kommunen utreder: ”Något har gått fel”

Publicerad

Under sommaren drabbades ett villakvarter i Mantorp av översvämningar tre gånger på mindre än en vecka efter kraftigt regn.

Gatorna svämmades över och flera hus skadades, trots att området var byggt för att klara av den mängden vatten.

– Något har gått fel. Vi trodde det var byggt för att klara det här, men uppenbarligen så klarade det inte regnet som kom. Marken var redan mättad, säger Maritha Hörsing, VA-avfallschef på Mjölby kommun.

Utredning pågår

Skyfallen i somras drabbade flera kommuner i Östergötland. Mjölby kommun utreder nu varför det ganska nybyggda området i Olofstorp i Mantorp kunde bli översvämmat.

Översvämningarna i Östergötland sommaren 2024

– Vi utreder ansvaret i det här nu och tittar på hur det här kommer sig, säger Håkan Sylvan exploateringsingenjör på Mjölby kommun.

Se i klippet hur det såg ut när området var översvämmat och hör vad kommunen gör för att det inte ska kunna hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Östergötland sommaren 2024

Mer i ämnet