ALT-text: En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en rad el-scootrar i olika färger, inklusive röda och gröna, parkerade på en stadsgata. Den högra delen visar en person med lockigt hår klädd i en mörk jacka, stående på en trottoar med stadslandskap i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erion Kamisi, 16, har varit med om en elscooterolycka. Foto: Janerik Eriksson/TT, David Hernqvist/SVT

Elsparkcykelolyckor bland barn har tredubblats: ”Jag hann inte bromsa i tid”

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkcyklar är populära, inte minst bland unga. Men antalet olyckor där barn på elsparkcyklar är inblandade har tredubblats bara på några få år. Jenny Eriksson är utredare på VTI och hon ville ta reda på varför.

– Jag undrar om föräldrarna ens provat en elsparkcykel, säger hon.

Under 2021 och 2022 skades totalt 5 290 efter en olycka med en elsparkcykel. Av dessa var 23 procent barn, jämfört med åtta procent 2019.

På tre år tredubblades alltså andelen olyckor där barn är inblandade. Det visar nationella siffror från landets akutmottagningar.

Jenny Eriksson, vid statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), har utrett olyckorna. Hon anser att elsparkcyklar är ostadiga fordon och efterlyser större vägledning och eftertanke från föräldrar.

Hör och se mer om utredarens slutsatser i klippet ovan.

Många kollisioner med elsparkcyklar

Det är främst olyckor som inträffar vid kollision med motorfordon, som stod för 11 procent av olyckorna. Men det handlar också om olyckor där barn skadat sig på själva fordonet. Tio barn har skurit sig på en elsparkcykel vilket tyder på brister i fordonskonstruktionen, menar Jenny Eriksson. Andra olyckor skedde i samband med att styret lossnade.

Hon ser också att det många gånger är för höga hastigheter på elsparkcyklarna och hon har förhoppningar på regeringsuppdraget som getts till myndigheten Trafikanalys.

– Vi hoppas kunna svar på hur man kan lösa det här, vi vill inte att elsparkcyklarna ska gå för fort, säger Jenny Eriksson.

Hör utredarens uppmaning till föräldrar och hör hur unga elsparkcyklister resonerar om riskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.