Rahaf Atassi Motala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag försöker fylla min tid, men i slutändan kommer man tillbaka hem. Till ensamheten”, säger Rafah Atassi, om att bo själv, långt ifrån kära och nära. Foto: Hadeel Ibrahim

Ensamhet högre bland äldre – Rafah, 62: ”Jag pratar med mina växter”

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde person över 60 år har besvär med ensamhet, visar en kartläggning från Folkhälsomyndigheten.

Motalabon Rafah Atassi har ingen familj i Sverige och känner igen sig i statistiken. Hör henne berätta om det svåraste med att vara ensam, speciellt som nyanländ.

– Ibland vill jag bara ha någon att prata med – någon som frågar mig om hur jag mår, säger Rafah som lämnade Syrien ensam för cirka åtta år sedan.

Extra svårt som nyanländ

Rafah har två söner och tre barnbarn, men de bor långt bort och hon träffar dem aldrig.

– Man brukar skaffa kompisar i skolan eller på jobbet, men för en person i min ålder och med min bakgrund är det svårt med språket och att hitta ett heltidsjobb. Då blir det mycket ensamtid.

Rädsla för att dö ensam

– Jag har hört historier om äldre som upptäcks döda i sina lägenheten efter flera veckor, och ibland månader. Jag vill inte vara en av dem. I mitt hemland kollar grannar och släkt oftast läget och hör av sig till en, men det är annorlunda här.

Vad är det svåraste med ensamheten? Hör Rafah dela med sig i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.