Tvådelad bild med en grupp personer som diskuterar i ett skyddsrum till vänster, och en kvinna som står ensam mot en vägg till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sonny Westerlund från Gotlandshem svarade på frågor från de som besökte skyddsrummet i Visby. Jolanta Forre var en av dem som gick dit för att se och lära sig mer. Foto: Patrik Widegren/SVT

Fick se sitt skyddsrum för första gången: ”Otroligt viktigt”

Publicerad

Den nationella beredskapsveckan pågår just nu och på tisdagen visades ett skyddsrum i Visby upp för allmänheten. Även om folk har blivit mer medvetna om skyddsrummen på senare år, så finns fortfarande många frågor.

En av de som tog chansen att få en visning i skyddsrummet på Stjärngatan i Visby var Jolanta Forre.

– Ja, det är första gången och det är väldigt intressant med tanke på vilka tider vi befinner oss i nu. Det är otroligt viktigt att se och lära sig hur det fungerar, säger hon.

På plats i för att ge information och svara på frågor fanns bland andra Sonny Westerlund, fastighetstekniker hos Gotlandshem.

– När Ryssland gick in i Ukraina så var det lite fler frågor och mer rädsla. Nu är det lite mer praktiska frågor, vad ska jag ha med mig, kan jag sova där? Den typen av frågor, säger han.

Se mer om detta i klippet ovan.

Fakta skyddsrum

I Sverige finns cirka 64 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. I fredstid kan ett skyddsrum användas till annat.

Det är olika hotbildsanalyser som bestämt var i Sverige skyddsrum ska finnas. Det har alltså aldrig varit ambitionen att bygga skyddsrum för hela befolkningen.

Om skyddsrummet behöver användas i krig eller om regeringen har meddelat höjd beredskap, ska skyddsrummet kunna ställas i ordning inom två dygn.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.