Två personer sitter vid ett matsalsbord i skolan och samtalar. Den ena personen gestikulerar med handen medan den andra lyssnar. På bordet finns varsin tallrik med mat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathalie och Kafi tester frystorkad chili con carne. I videon ser du elevernas reaktioner till maten. Foto: David Hernqvist/SVT

Så ska matförsörjningen säkras för barn och äldre vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Under beredskapsveckan fick elever på Birgittaskolan i Linköping prova kommunens frystorkade mat. En del av ett initiativ för att säkra matförsörjningen under samhällsstörningar.

Under måndagen inleddes beredskapsveckan och eleverna på Birgitta skolan i Linköping fick prova kommunens frystorkade mat.

– Jag är lite kräsen men tycker ändå om den, så det känns skönt att veta att jag ändå överlever 100 dagar, skrattar Ellen Sjöqvist.

I videon ovan ser du elevernas reaktioner till maten.

Först i Sverige

För att klara 100 dagar av samhällsstörning har Linköpings kommun börjat producera frystorkad mat inom den egna verksamheten. Kommunen serverar dagligen cirka 25 000 portioner mat inom förskolan, skolan och äldreomsorgen, vilket kräver ett beredskapslager med 2,5 miljoner portioner. Linköping är först i landet med denna typ av beredskapslager.

Avsatt för unga och äldre

Lagret är avsett för kommunens egna verksamheter och vid en kris kommer maten att erbjudas till förskola, skola och äldreomsorg. Maträtterna inkluderar vegetarisk ärtsoppa, chili con carne och två pastarätter.

– De vi har hand om i dag har vi även hand om i en tuff situation, säger Martin Liabäck, projektledare.

Fyra av kommunens kök har utrustats med frysar, frystorkar och vakuumförpackningsmaskiner. Kökspersonalen lagar extra mycket av de utvalda rätterna för att fylla på lagret, vilket minskar kostnaderna jämfört med att köpa in färdig frystorkad eller konserverad mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.