Under måndagen inleddes beredskapsveckan och eleverna på Birgitta skolan i Linköping fick prova kommunens frystorkade mat.
– Jag är lite kräsen men tycker ändå om den, så det känns skönt att veta att jag ändå överlever 100 dagar, skrattar Ellen Sjöqvist.
I videon ovan ser du elevernas reaktioner till maten.
Först i Sverige
För att klara 100 dagar av samhällsstörning har Linköpings kommun börjat producera frystorkad mat inom den egna verksamheten. Kommunen serverar dagligen cirka 25 000 portioner mat inom förskolan, skolan och äldreomsorgen, vilket kräver ett beredskapslager med 2,5 miljoner portioner. Linköping är först i landet med denna typ av beredskapslager.
Avsatt för unga och äldre
Lagret är avsett för kommunens egna verksamheter och vid en kris kommer maten att erbjudas till förskola, skola och äldreomsorg. Maträtterna inkluderar vegetarisk ärtsoppa, chili con carne och två pastarätter.
– De vi har hand om i dag har vi även hand om i en tuff situation, säger Martin Liabäck, projektledare.
Fyra av kommunens kök har utrustats med frysar, frystorkar och vakuumförpackningsmaskiner. Kökspersonalen lagar extra mycket av de utvalda rätterna för att fylla på lagret, vilket minskar kostnaderna jämfört med att köpa in färdig frystorkad eller konserverad mat.