FK-chefen självkritisk: ”Vi har brustit i vår utredning”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tycker det här är djupt olyckligt. Enligt min bedömning har vi brustit i vår utredning, säger Försäkringskassans områdeschef Andreas Pettersson självkritiskt efter att Försäkringskassan fått bakläxa av domstolen för andra gången – kring samma person.

SVT Nyheter Öst har följt Martin från Linköping och hans kamp att få aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Två gånger har han fått rätt i domstol.

– Vi har brustit i helhetssynen. Vi har missat viktiga detaljer, säger Andreas Pettersson, som är områdeschef på Försäkringskassan, bland annat med ansvar över aktivitetsersättningen.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Djupt olyckligt att Martin har drabbats”

Martin har en funktionsnedsättning och deltar därför i daglig verksamhet. Det är en sysselsättning där han får handledning och stöd. Men eftersom han fick goda omdömen från en kollega ansåg Försäkringskassan att han skulle kunna ta ett vanligt jobb – och drog in ersättningen.

– Det är djupt olyckligt att Martin har drabbats. Det är ju inget som hjälper Martin, men vi har gjort ganska mycket insatser under de senaste 1,5 åren. Vi har byggt upp kompetensen kring vissa diagnoser, hur ska vi utreda personer som finns i daglig verksamhet och vi har pratat mycket om vad det betyder att vara i daglig verksamhet. Det går ju inte att likställa med ett arbete, säger Andreas Pettersson.

Hälften av besluten fick bakläxa

SVT Nyheter Öst granskade i juni 2021 hur vanligt det är att personer som blivit av med aktivitetsersättningen får rätt i domstol. Eftersom det inte finns någon sådan statistik gick vi manuellt igenom närmare tusen domar från förvaltningsrätter i hela Sverige.

Granskningen visade att Försäkringskassan fick bakläxa av domstolarna i 23 procent av alla överklagade ärenden när det gäller aktivitetsersättning. Domstolen i Linköping har ändrat hälften av besluten.

Det är ju alltså hundratals personer som har hamnat i samma situation som Martin – och fått vänta i flera år på att få de pengar som de har rätt till. Hur ser du på det?

– Det är klart att vi ska ta till oss de domarna och analysera vad det beror på. Det är ju något vi också har gjort det senaste året. Vi har fått flera rapporter, bland annat granskningar från Inspektionen för socialförsäkringen, som har hjälpt oss kring vilket stöd vi behöver ge till utredarna, säger Andreas Pettersson.

Var ligger felet, anser du, när det blir på det här sättet, att personer får rätt i domstol?

– Det ligger hos Försäkringskassan. Vi brister i vår utredning. Vi brister i helhetssynen, i att ta in alla perspektiv. Jag tycker att domarna är tydliga. Och även tidigare domar där det står hur vi ska se på daglig verksamhet. Det här är något vi har jobbat mycket med det senaste året. Stöd till utredarna och kompetensutveckling.

Så om vi gör en ny granskning nu, då får vi en helt annan bild?

– Det skulle jag vilja säga och hoppas. Men det är ju en viss eftersläpning. Vi har en utredningstid och det tar tid innan det kommer till domstol. Vi är en stor organisation och allt tar ju tid. Det är absolut ingen ursäkt. Vi ska fatta korrekta beslut och vi är skyldiga att följa lagen. Felet ligger enbart hos oss, men vi har gjort väldigt mycket för att rätta till de brister vi ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet