Forskare undersöker hur skelettskogar orsakat av granbarkborren kan främja den biologiska mangfålden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elodie Le Souchou och Anika Gossman beger sig in i den läskiga grankyrkogården för att hitta små tecken av liv. För att hitta varandra och kunna bli hittade ifall det händer något har de alltid med sig varningsvästar. Foto: Marie Walter/SVT

Följ med in i skelettskogen – kan vara källa till nytt liv efter granbarkborrens angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Angrepp av insekten granbarkborren ökar i takt med klimatförändringar och lämnar så kallade skelettskogar bakom sig. Men det som vid första ögonkastet ser väldigt tråkigt ut kan vara en källa till nytt liv.

Fenomenet skelettskogar ökar i takt med klimatförändringar och har inget bra rykte bland skogsbrukare och vandrande människor.

Men en grupp forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, beger sig trots risken för nedfallande träd in på Sveriges grankyrkogårdar. De vill undersöka det nya fenomenet och få reda på vilken nytta de döda träden kan ha för ekosystemet.

– Vi vill undersöka huruvida granbarkborrar kan vara ekosystems-ingenjörer, alltså hur de kan skapa nya habitat för andra arter, säger Elodie Le Souchou, forskare på SLU.

”Nytt liv skapas här”

I och med att 25 procent av alla arter som lever i skogen är beroende av död ved för sin överlevnad, tror forskarna att skelettskogarna kan främja den biologiska mångfalden. Det ger även många olika arter ett nytt hem.

– Det är så viktigt att skelettskogarna finns eftersom nytt liv skapas här. Det är ett stort öppet areal vilket betyder att det finns mycket solljus och det gynnar olika arter, säger Anika Gossman på SLU.

För att undersöka vilka arter det är som trivs bäst i skelettskogarna har de satt upp 420 insektfällor i södra Sverige som de byter ut regelbundet. Dessutom observerar och mäter de sticklingarna som har börjat växa runt de döda träden.

Följ med Annika och Elodie in i den mystiska skelettskogen (som du annars borde undvika) i videon ovan.

Så fungerar insektsfällan

Fällan sveps runt trädet så att när insekterna kommer ut ur stammen har de ingenstans att ta vägen. De söker sig då mot den enda ljuskällan som är en flaska. Insekter faller ner i flaskan, där det finns en vätska som dödar och bevarar deras kvarlevor.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.