Fenomenet skelettskogar ökar i takt med klimatförändringar och har inget bra rykte bland skogsbrukare och vandrande människor.
Men en grupp forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, beger sig trots risken för nedfallande träd in på Sveriges grankyrkogårdar. De vill undersöka det nya fenomenet och få reda på vilken nytta de döda träden kan ha för ekosystemet.
– Vi vill undersöka huruvida granbarkborrar kan vara ekosystems-ingenjörer, alltså hur de kan skapa nya habitat för andra arter, säger Elodie Le Souchou, forskare på SLU.
”Nytt liv skapas här”
I och med att 25 procent av alla arter som lever i skogen är beroende av död ved för sin överlevnad, tror forskarna att skelettskogarna kan främja den biologiska mångfalden. Det ger även många olika arter ett nytt hem.
– Det är så viktigt att skelettskogarna finns eftersom nytt liv skapas här. Det är ett stort öppet areal vilket betyder att det finns mycket solljus och det gynnar olika arter, säger Anika Gossman på SLU.
För att undersöka vilka arter det är som trivs bäst i skelettskogarna har de satt upp 420 insektfällor i södra Sverige som de byter ut regelbundet. Dessutom observerar och mäter de sticklingarna som har börjat växa runt de döda träden.
Följ med Annika och Elodie in i den mystiska skelettskogen (som du annars borde undvika) i videon ovan.
Så fungerar insektsfällan
Fällan sveps runt trädet så att när insekterna kommer ut ur stammen har de ingenstans att ta vägen. De söker sig då mot den enda ljuskällan som är en flaska. Insekter faller ner i flaskan, där det finns en vätska som dödar och bevarar deras kvarlevor.
Källa: SLU